Обавјештење за јавност Завичајног удружења Билогора из Београда

Latinica

У суботу 28. априла 2012., навршава се 71 година како су са жељезничке станице у Грубишном Пољу, марвеним вагонима усташе отпремиле 504 ухапшена Србина пут Загреба, Копривнице и Госпића. Њих 487 је побијено на подручју комплекса усташких логора Госпић – Јадовно – Паг.

У спомен на тај дан, подигнута је на жељезничкој станици 1959. године, Спомен плоча. Иста је уништена 1971., обновљена и поново разбијена 1991. године.

 

Грубишно поље - обиљежавање годишњица Грубишно поље - обиљежавање годишњица Грубишно поље - обиљежавање годишњица Грубишно поље - обиљежавање годишњица

 

Завичајно удружење Билогора из Београда, покренуло је иницијативу код СНВ-а из Загреба, за обнову Спомен плоче и организацију комеморативног скупа.

Мада је СНВ прихватило нашу иницијативу и значајно се ангажовало на реализацији овог пројекта, још увијек је неизвјесно одржавање комеморативног скупа планираног за суботу, 28. априла.

Објекат на коме се до 1991. године налазила Спомен плоча, данас је у власништву предузећа Croatia osiguranjе, које до данас није издало сагласност за постављање реплике Спомен плоче.

На жалост, чланови локалног и жупанијског СНВ-а, условили су одржавање комеморативног скупа необраћањем потомака жртава који живе ван Хрватске тј. ускратили су право представницима Завичајног удружења Билогора из Београда да говоре на скупу.

Поред тога, чланови локалног и жупанијског СНВ-а помјерили су одржавање скупа за петак, 27. априла, радни дан,  када је извјесно да представници Завичајног удружења Билогора из Београда не могу присуствовати у жељеном броју.

Због наведених разлога, савјетујемо потомке и поштоваоце Грубишнопољских жртава да не присуствују комеморацији ако она и буде одржана!

Уједно обавјештавамо, да ће у Баљалуци, у петак 27. априла у 12 часова, у Храму Христа спаситеља бити служен парастос Грубишнопољским жртвама усташког терора.

 

Др. мед. сц. Милан Басташић
Предсједник Завичајног удружења Билогора

 

Да се подсјетимо:

  • 27. априла 1941., свега двије седмице након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/, на подручју Грубишног Поља у западној Славонији ухапшено је 504 лица српске националности, од којих се 487 никада није вратило.
  • Под изговором да Срби котара Грубишно Поље спремају `ђурђевдански устанак`, на иницијативу тамошњег жупника Петра Сивјановића из Загреба је у Грубишно Поље у предвечерје 26. априла 1941. године возом стигло око 120 хрватских усташа, на челу са `емигрантима`, шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и Еугеном Кватерником.
  • У договору са тамошњим повјереником МУП-а НДХ адвокатом Лујом Стахуљаком и "предстојником" Зориславом Микићем, у ноћи између 26. и 27. априла похапшено је у својим кућама 504 православних Срба.
  • У сточним "Г" вагонима 28. априла пребачени су у "Загребачки збор", а након тога у логор "Даница" код Копривнице, чији су били први затвореници.
  • Крајем јуна 1941. године, превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана. Током јула њих 487 побијено је на Велебиту, изнад мјеста Трибањ Крушчица, у дијелу комплекса усташких логора Госпић.
  • На жељезничкој станици у Грубишном Пољу породице побијених постављале су спомен-плоче, које су уништене 1971. и 1991. године и до данас нису обновљене.
    На педесетогодишњицу страдања 1991. године служен је у Грубишном Пољу парастос, одржан комеморативни скуп и у парку постављен камен-темељац за споменик невиним жртвама, који је, такође, уништен почетком протеклог рата.
  • Код Шаранове јаме на Велебиту, на иницијативу Удружења грађана "Јадовно 1941." из Бањалуке, по трећи пут је постављена спомен-плоча побијеним Грубишнопоњцима, 26. јуна 2010. године.

 

Везане вијести: