ДАНАС ПАРАСТОС ПОБИЈЕНИМ ГРУБИШНОПОЉСКИМ СРБИМА

БЕОГРАД,  /СРНА/ - У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци у петак, 27. априла у 12:00 часова, биће служен парастос за 487 грубишнопољских Срба побијених прије 71 годину у комплексу усташких логора Госпић - Јадовно – Паг, речено је Срни у Завичајном удружењу "Билогора".

Под изговором да Срби котара Грубишно Поље спремају "ђурђевдански устанак", на иницијативу тамошњег жупника Петра Сивјановића, из Загреба је у Грубишно Поље у предвечерје 26. априла 1941. године возом стигло око 120 хрватских усташа, на челу са "емигрантима", шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и Еугеном - Дидом Кватерником.

У договору са тамошњим усташким "логорником", адвокатом Лујом Стахуљаком и "предстојником" Зориславом Микићем, у ноћи између 26. и 27. априла похапшено је у својим кућама 504 православних Срба.

У сточним "Г" вагонима 27. априла пребачени су у "Загребачки збор", а након тога у логор "Даница" код Копривнице, чији су били први затвореници.

Крајем јуна 1941. године, превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана. Током јула њих 487 побијено је у комплексу усташких логора Госпић - Јадовно - Паг.

На жељезничкој станици у Грубишном Пољу породице побијених постављале су спомен-плоче, које су уништене 1971. и 1991. године и до данас нису обновљене.

У протеклом рату порушено је на подручју Хрватске више од 3.000 споменика антифашистичкој борби и цивилним жртвама рата и то већина на подручјима гдје није било ратних дејстава.

 

 

Извор: срна