СУТРА ПОЧИЊЕ ОБИЉЕЖАВАЊЕ "МИТРОВДАНСКИХ БИТАКА 1992. И 1994. ГОДИНЕ"

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/Obiljezavanje_mitrovdanske_bitke.jpgБАЊАЛУКА, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у Невесињу ће сутра почети обиљежавање "Митровданских битака 1992. и 1994. године", које су симбол одбране Невесиња и источне Херцеговине.

 

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Републике Српске Велимир Дуњић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да програм обиљежавања почиње свечаном академијом и обраћањем званичника у 19.00 часова у Културном центру у Невесињу. 


Он је навео да ће програм обиљежавања бити настављен у суботу, 8. новембра, у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у цркви Васнесења Господњег у Невесињу. 

Дуњић је најавио да ће у 11.00 часова бити служен помен борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату код Спомен-обиљежја на Гвозду, затим положени вијенци на Спомен-костурници, а након тога је предвиђен свечани славски ручак. 

Говорећи о историјском значају "Митровданских битака 1992. и 1994. године" на невесињском ратишту, савјетник министра за рад и борачко–инвалидску заштиту Републике Српске, генерал Милан Торбица рекао је да су те битке симбол одбране Невесиња и источне Херцеговине од далеко јачег непријатеља - јединице регуларне Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ. 

Торбица је рекао да су припадници Невесињске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ величанственим побједама спријечили погром, "који им се спремао по рецепту усташке идеологије из Другог свјетског рата". 

Он је истакао да је митровданска офанзива 1992. године по броју војника, количини утрошене муниције, као и територији која је нападнута, једна од највећих битака у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. 

"У овој офанзиви, у којој је учествовало 3.500 бораца Невесињске бригаде, погинула су 42, а рањено 750 српских борца, док су губици непријатеља 800 погинулих и на стотине рањених", рекао је Торбица. 

Торбица је напоменуо да су у другој офанзиви, која је трајала пет дана, одбрањени Невесиње и Херцеговина, а погинула су 22 војника Невесињске бригаде, теже и лакше рањено 217 бораца, док је непријатељ имао неколико стотина погинулих. 

Он је рекао да је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату из Осме херцеговачке бригаде ВРС погинуло укупно 476 бораца, да је за заслуге у протеклом рату ова бригада међу првима одликована Орденом Немањића, док је Невесиње прва општина одликована Орденом заставе Републике Српске са сребреним зрацима.

 

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

СЈЕЋАЊЕ НА "МИТРОВДАНСКЕ ОФАНЗИВЕ"

Сјећање на Митровданске битке 1992. и 1994. године на Невесињском ратишту

У част „Невесињске пушке“

СРПСКА ХЕРЦЕГОВИНА СЕ 15. ЈУНА СЈЕЋА ПОГИНУЛИХ И НЕСТАЛИХ

ХЕРЦЕГОВИНА