48 ekshumiranih tijela ubijenih Srba

ekshumacija

Ћирилица

Pod rukovodstvom Ivana Grujića, šefa Komisije za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, na mjesnom groblju u Vrbovljanima na području zapadne Slavonije završena je prva ovogodišnja ekshumacija žrtava srpske nacionalnosti. Žrtve su stradale u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak" većinom na cesti smrti kroz Novi Varoš
- Tokom pet radnih dana ekshumirano je 48 posmrtnih ostataka od kojih su uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, saopćila je Komisija Vlade Srbije za nestala lica.
Na osnovu popisa po mjestu ukopa osoba stradalih u Bljesku očekivalo se da će na ovom mjesnom groblju biti ekshumirana 52 tijela. Na osnovu tog popisa kojeg je sastavila hrvatska strana u Vrbovljanima je pokopano 36 N.N. žrtava koje su uglavnom stradale na cesti smrti kroz Novi Varoš, gdje je izbjeglička kolona bila izložena neprekidnoj paljbi snajpera HV-a iz šume Prašnik. Među pokopanima nalazi se i manji broj stradalih u slavonskom selu Benkovcu, petero ubijenih u samim Vrbovljanima i jedna nastradala žrtva u šumi kod Ratkovca.
Ovom ekshumacijom konačno se otvara priča stradanja na cesti kroz Novi Varoš, čiji su svjedoci bili i pripadnici Nepalskog bataljuna UN-a. Kako je poznato, oni nisu ništa poduzeli kako bi spriječili zločin nad civilima u zbjegu. Nekoliko dana nakon pokolja, cesta je bila zatvorena za javnost i međunarodne organizacije.
U akciji hrvatskih vojnih i policijskih snaga u zapadnoj Slavoniji 1. i 2. maja ubijeno je ili nestalo 238 Srba, među kojima 57 žena i devetero djece do 14 godina starosti. Hrvatske su snage pokopale 168 ubijenih, najviše pod oznakom "nepoznat", a tek prošle godine ekshumirani su posmrtni ostaci 52 osobe, od toga 28 iz Medara i 34 iz Okučana. Od ukupnog broja žrtava dosad je rasvijetljena sudbina samo 47 lica, među kojima 37 na području Republike Srpske, a u martu ove godine identificirani su i žitelji Medara.
Ni ovaj put nije prekinut zavjet šutnje o ekshumaciji i identifikaciji srpskih žrtava "Bljeska" i "Oluje" koji postoji u hrvatskoj javnosti i Ministarstvu branitelja. I dok se svojim saopćenjem javnosti obratila Komisija Vlade Srbije za nestale, to nisu učinile njihove kolege iz Komisije za nestale i zatočene Vlade Republike Hrvatske na čijim stranicama Ministarstva nema ni slova o petodnevnim ekshumacijama srpskih žrtava "Bljeska".

Paulina Arbutina

Izvor: SNV NOVOSTI