48 ексхумираних тијела убијених Срба

ekshumacija

Latinica

Под руководством Ивана Грујића, шефа Комисије за заточене и нестале Министарства бранитеља, на мјесном гробљу у Врбовљанима на подручју западне Славоније завршена је прва овогодишња ексхумација жртава српске националности. Жртве су страдале у војно-редарственој акцији "Бљесак" већином на цести смрти кроз Нови Варош
- Током пет радних дана ексхумирано је 48 посмртних остатака од којих су узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе, саопћила је Комисија Владе Србије за нестала лица.
На основу пописа по мјесту укопа особа страдалих у Бљеску очекивало се да ће на овом мјесном гробљу бити ексхумирана 52 тијела. На основу тог пописа којег је саставила хрватска страна у Врбовљанима је покопано 36 Н.Н. жртава које су углавном страдале на цести смрти кроз Нови Варош, гдје је избјегличка колона била изложена непрекидној паљби снајпера ХВ-а из шуме Прашник. Међу покопанима налази се и мањи број страдалих у славонском селу Бенковцу, петеро убијених у самим Врбовљанима и једна настрадала жртва у шуми код Ратковца.
Овом ексхумацијом коначно се отвара прича страдања на цести кроз Нови Варош, чији су свједоци били и припадници Непалског батаљуна УН-а. Како је познато, они нису ништа подузели како би спријечили злочин над цивилима у збјегу. Неколико дана након покоља, цеста је била затворена за јавност и међународне организације.
У акцији хрватских војних и полицијских снага у западној Славонији 1. и 2. маја убијено је или нестало 238 Срба, међу којима 57 жена и деветеро дјеце до 14 година старости. Хрватске су снаге покопале 168 убијених, највише под ознаком "непознат", а тек прошле године ексхумирани су посмртни остаци 52 особе, од тога 28 из Медара и 34 из Окучана. Од укупног броја жртава досад је расвијетљена судбина само 47 лица, међу којима 37 на подручју Републике Српске, а у марту ове године идентифицирани су и житељи Медара.
Ни овај пут није прекинут завјет шутње о ексхумацији и идентификацији српских жртава "Бљеска" и "Олује" који постоји у хрватској јавности и Министарству бранитеља. И док се својим саопћењем јавности обратила Комисија Владе Србије за нестале, то нису учиниле њихове колеге из Комисије за нестале и заточене Владе Републике Хрватске на чијим страницама Министарства нема ни слова о петодневним ексхумацијама српских жртава "Бљеска".

Паулина Арбутина

Извор: СНВ НОВОСТИ