Преносимо: Безимена гробница 500 убијених Срба

Већ четири године посетиоци Меморијалног центра у Смиљану не могу да добију одговор на питање ко је сахрањен у огромној гробници поред цркве


Tesla - Smiljan
ХРВАТИ СКРИВАЈУ ЗЛОЧИНЕ: Гробница без обележја у Смиљану


Кад је пре четири године отваран Меморијални центар Николе Тесле у Смиљану, није ваљда било посетиоца који није упитао - ко је сахрањен у огромној гробници поред црквице у којој је служио отац великог научника Милутин Тесла јер на гробници нема надгробне плоче. Нестала је са тог места још за време протеклог рата. Пошто је свечаном тренутку отварања Центра присуствовао и одређени број људи којима је познат историјат те гробнице добар део тадашњих посетилаца могао је дознати барем оно најосновније - да у њој почива око 500 српских цивила које су усташе побиле 1941. године у тамошњим српским селима.

Данас, међутим, више нико од посетилаца о гробници ништа не може дознати. Посетиоцима једино остаје да гробницу сликају као безименог сведока масовног покоља и одају пошту мртвима - прекрсте се и наставе обиласком реновираних објеката и музејских експоната. Чак ни у цркву не могу ући јер је закључана.

- Неколико пута смо замолили локалне госпићке власти да нам помогну како би се у близини цркве и гробнице налазио неко ко ће посетиоце пустити у цркву да је разгледају и у њој се помоле. Рачунали смо и с тим да ће та особа посетиоце информисати и о томе ко је сахрањен у гробници. Али никад нисмо добили одговор на ту нашу молбу - говори за "Вести" о прикривању истине о смиљанским жртвама парохијски намесник Српске православне цркве за Лику, протојереј Далибор Танасић.

Танасић је подсетио и на остале мере које је Епархија-горњокарловачка предузела како би надгробна плоча, која је иначе сачувана, била враћена на старо место.

- Затражили смо одређене дозволе, потписе и печате, али ни од тога ништа. Локалне власти већ годинама цели тај поступак завлаче. Неко би изгледа највише волео када би се ту гробница негде изместила. Како код посетилаца Меморијалног центра ваљда не би била пробуђена асоцијација на парадокс огромног Теслиног доприноса човечанству и огромног злочина над припадницима његовог народа - каже отац Далибор.

Познатог историчара Ђуру Затезала уопште не чуди такав однос госпићких власти и хрватске државе према жртвама усташког терора на подручју тог дела Лике.

- Недавно је борачка организација, у чијем саставу сам и ја био, посетила град Госпић због организовања комеморације жртвама логора у Јадовну која ће се одржати 26. овог месеца. Примила нас је заменица градоначелника Марта Гргурић која је заједно с нама обишла и подручје Јадовна. Али кад смо дошли тамо имали смо шта видети - још раније је бетонирана јама у коју је бачено око 1.500 првих жртава логора, те су срушена сва обележја која су подсећала на тај логор, а сада су старим рушевинама додане нове рушевине и гомиле балвана са којима је Госпићка шумарија затрпала то стратиште - са огорчењем говори Затезало о нецивилизираном односу према 42.000 жртава логора Јадовно, од којих је српских било око 39.000.

 

Тесли забрањен  повратак у Госпић

- Кад смо упитали Марту Гргурић, зашто још увек нема Теслиног споменика на месту на којем је миниран за време последњег рата јер знамо да је обновљен и да већ годину дана чами у једном подруму у Загребу, одговорила нам је:

- Више никада Тесле неће бити тамо где је пре био. За њега на том тргу више нема места - окомила се госпођа Гргурић на нас и Николу Теслу тоном и поруком која сигурно не приличе цивилизованој већ особи ошамућеној од силне мржње - сећа се Затезало шокантног сусрета са замеником госпићког градоначелника.

 

Vesti online