Душан Басташић: Суочавање са истином води до помирења

Душан Басташић

Latinica

Процес суочавања с прошлошћу и са истином у Хрватској је почео тек прије неколико дана, односно након пресуде Хашког трибунала хрватским генералима, казао је Душан Басташић, предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941".

"Суочавање са истином је једини начин који нас може довести до помирења", казао је Басташић.

Због дешавања након пресуде тројици хрватских генерала он сматра да ће се мали број Срба усудити да се тако изјасни током пописа становништва у Хрватској.

Басташић је најавио да ће у Бањалуци 24. јуна бити одржана прва међународна конференција о Јадовну.

 

НН: Како коментаришете бурне реакције у Хрваткој након пресуда тројици хрватских генерала?

БАСТАШИЋ: Суочавање са истином, коју смо ми и прије пресуда знали, у Хрватској ће бити веома болно, али на крају благотворно за хрватски народ, јер нас само истина може ослободити и водити ка добросусједским односима. У том контексту морам рећи да и након пресуде чујемо изјаве "да је Домовински рат био праведан наставак антифашистичке борбе хрватског народа". Због карактера тог рата и болних сазнања које српски корпус има, потпуно је јасно да тај рат није био никакав наставак антифашистичке борбе, већ је дио борбе оних снага које је 1945. године антифашистички покрет поразио.

Реакција хрватског народа је очекивана јер понављати 16 година неистине и заташкавати злочин почињен у протеклом рату, по истом систему као што је заташкаван злочин над Србима у Другом свјетском рату, значи да те људе држите у увјерењу да је то једина истина. И када након тога, одједном неко са највише истанце, у овом случају Хашки суд, каже да то није тако, то је страшно болно за тај народ. Па није чудно да имамо сцена да људи реагују и рационално и нерационално, па се човјек исјекао кад је чуо за пресуду. Опет понављам, суочавање са истином је једини начин који нас може довести до помирења. Сигурно је да је хрватска влада сада у великом проблему јер морају своме народу објаснити нешто сасвим друго супротно ономе што су говорили протеклих година.

 

НН: Да ли су и бурне реакције хрватских политичара биле очекиване?

БАСТАШИЋ: Ми смо, нажалост, и на недавно одржаној комеморацији жртвама усташког логора Јасеновац, имали прилику чути како Јадранка Косор, премијерка Хрватске, понавља како је то за Хрватску неприхватљиво и опет у старом маниру пореди оно што се не може поредити.

 

НН: Мислите на поређење хрватске премијерке Јасеновца са Сребреницом и Вуковаром?

БАСТАШИЋ: Да, пореди Вуковар и Сребреницу са Јасеновцем, значи два стратишта у посљедњем рату, у којима се несумњиво десио злочин, али никаквих озбиљнијих сличности у карактеру злочина, у врсти злочина, да не спомињемо број жртава, ту нема и не постоји. Том приликом смо чули и да се помиње и антифашистички карактер Домовинског рата, што би ваљда требало да значи да су Срби били фашисти?!

 

НН: Какве, по Вама, посљедице сва та дешавања након пресуда, могу имати?

БАСТАШИЋ: Бојим се да све то може имати утицај на попис становништва у Хрватској, по релевантност тог потписа. Замислите само ситуацију да хрватски пописивач, у свој овој хистерији и дешавањима, долази у српску породицу која треба да се декларише као српска православна породица! Сматрам да ће се мали број њих усудити да се тако изјасни. Све то шаље јасну поруку српском народу, оном малом броју Срба што је остао у Хрватској, да нису добродошли.

 

НН: Планирате и велику конференцију у Бањалуци, можете ли да нам кажете конкретне детаље?

БАСТАШИЋ: Иако је само у прва 132 дана у Јадовну страдало више од 40.000 особа, у протеклих 70 година није одржан ниједан округли сто или научни скуп о томе. У Бањалуци ће 24. јуна бити одржана прва међународна конференција о Јадовну. До сада су нам своје учешће потврдили учесници из Израела, Италије, САД, Њемачке, Аустрије, Хрватске, Србије и РС. Научна институција која је стала иза тог скупа је Институт за савремену историју из Београда, а добилу смо подршку и од наше Академије наука и умјетности РС.

На крају бих хтио да још напоменем да се на нашој веб страници www.jadovno.com могу наћи све потребне информација и да постоји и база података жртава.

 

Душан Басташић: Суочавање са истином води до помирења

Извор: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ