Хрватска: Државни харач и на куће протераних

Шта чека власнике некретнина у Хрватској ако Загреб уведе најављивани порез. Ако на власти остане левица, нови намет можда од почетка 2016.

БАУК пореза на некретнине шири се Хрватском, али и суседним државама. Готово 110.000 Словенаца и 150.000 Срба боји се да ће Хрватска, чија је државна каса празна, у најскорије време увести харач који би свако домаћинство коштао најмање 1.000 евра годишње. Једина шанса да се закон ипак пролонгира бар до 2016. су скори избори, а нешто више од годину дана пре него што ће Хрвати на биралишта ниједна влада не жели да уводи нове порезе.

За Србе који имају куће у Хрватској било би то још једно оптерећење више, поготово за повратнике. Они су прво једва дошли до својих кућа и некако скупили за обнову, а сада би још морали за све то да плаћају и порез. Ионако се стално компликује и потребна документација да би се обезбедио боравак и сачувале куће, задржале личне карте и доказао боравак у Хрватској. С увођењем новог пореза све би било још компликованије, а танки буџети повратника, који су ионако морали да узму кредите за обнову, били би додатно умањени.

Срби који до краја 2014. не продуже пребивалиште или личну карту у Хрватској, могли би и на своје руиниране куће да плаћају порез као на - луксуз! Ако би се, како је помињано, применило словеначко искуство, опорезовало би се по стопи од 0,15 одсто од вредности некретнине ако власник живи у том објекту. Ако је кућа празна или власник има више некретнина, стопа би била 0,5 одсто.

Порез на некретнине био је замишљен као део најављених великих реформи, које су изостале. Очекивало се да би порезом било прикупљено готово 200 милиона евра. Истовремено би била укинута постојећа давања за комуналну накнаду и порез на викендице, па је држава уверавала грађане да ништа не би изгубили. Рачуница је, ипак, показала да није тако, јер би нови порез био далеко већи од старих давања.

Сада све зависи од тога ко ће победити на следећим парламентарним изборима. Ако то буде левица, што је мало вероватно, порез би могао да буде уведен већ почетком 2016, а ако на власт дође ХДЗ - нико не зна шта ће се догодити. Сада хадезеовци говоре против нових пореза, али би слабо пуњење буџета ипак могло да окрене њихову плочу.

 

Извор: Вечерње Новости

Везане вијести:

НЕМА ПОЗИТИВНИХ ПРОМЈЕНА ПРЕМА СРПСКИМ ИЗБЈЕГЛИЦАМА

УНХЦР ОРГАНИЗУЈЕ ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИЗБЈЕГЛИЧКИХ ПРИЧА