13. mart 2010.Jevreji traže zabranu knjige

Beograd -B92 - Savez jevrejskih opština Srbije zatražio je od Tužilaštva da privremeno zabrani distrubuciju knjige Jirgena Grafa "Mit o Holokaustu".

U ovoj knjizi se negira postojanje gasnih komora u u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic iz vremena Drugog svetskog rata. Savez jevrejskih opština je zatražio privremenu zabranu distribuciju knjige do okončanja postupka.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak objašnjava za B 92 da taj savez ne insistira da ljudi koji pišu knjige sa antisemitskim sadržajem budu hapšeni i zatvarani.

“Samo tražimo da se te knjige ne mogu kupovati u knjižarama, da se zaplene i onemogući materijalno dobijanje koristi od njih, jer sam siguran da, onog momenta kada ti, navodno, pisci ne budu imali materijalne koristi, neće to raditi“, kaže Nećak i dodaje da je staro pravilo da nekoga kaznite tako što mu nećete dati da ima materijalne koristi od toga što radi i da se bogati na odvratnim stvarima kao što su sadržaji tih knjiga.

Grafova knjiga je kod nas nedavno objavljena i dobila je kataloški broj u Narodnoj biblioteci Srbije. Nećak podseća i da je autor "Mita o Holokaustu" već u Švajcarskoj osuđen na 15 meseci zatvora, ali je pobegao iz zemlje .

Nećak dodaje da je knjiga napisana u Švajcarskoj, a pisac je osuđen na 15 meseci. Međutim, pobegao je odatle i otišao na istok.

“Tamo se oženio i sada piše odatle. Švajcarska ima snage da spreči širenje takvih laži i antisemitskih bljuvotina, a mi tu knjigu,nakon što je osuđen, objavljujemo kod nas“, izjavio je Nećak.

Kako tvrde u Savezu jevrejskih opština, u našim knjižarama i na sajmovima knjiga može se naći više od stotinu naslova sa ovom tematikom.

SJOS-1

SJOS