Јанко Велимировић: ПРОШИРИТИ ИСТРАГУ И НА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ПОСАВИНИ

Janko Velimirović

БАЊАЛУКА, 23. МАРТА - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да истрагу о злочинима припадника такозване "Ханџар дивизије" над Србима у Сиску и околини треба проширити и на злочине почињене над Србима у Посавини у БиХ у прољеће и љето 1992. године.
"Припадници `Ханџар дивизије` могу се довести у везу са најмонструознијим злочинима почињеним над Србима на подручју Брода и Дервенте и о томе постоје докази у полицији у Славонском Броду", рекао је Велимировић Срни, коментаришући писање загребачког "Национала" који наводи да се процјењује да је у масовним ликвидацијама Срба током протеклог рата у Сиску и околини убијено више од 600 цивила.
Он је рекао да постоје индиције да су припадници "Ханџар дивизије" учествовали у ликвидацији путника из четири аутобуса у Сијековцу код Брода.
"Доступни подаци говоре да су припадници `Ханџар дивизије` углавном била лица бошњачке и албанске националности , те исламске вјероисповијести", нагласио је Велимировић.
У масовним ликвидацијама Срба у Сиску и околини процјењује се да је убијено више од 600 цивила у прошлом рату, пише загребачки "Национал".
Већи дио тих злочина приписује се једном дијелу припадника такозване "Ханџар дивизије" коју су чинили становници Истре који су се тамо доселили из БиХ. Улога те јединице током рата уједно је и једна од највећих тајни, а откривање тајне могло би довести до позадине злочина у Сиску и лица која су иницирала масовне ликвидације српских цивила на том подручју, пише лист.

 

Извор: срна