КОЛИНДА 'Срби који живе у Хрватској за мене су Хрвати, а смета ми и ословљавање с грађанке и грађани, што је с људима са села?'

Нова предсједница Р. Хрватске

Нова предсједница Р. Хрватске

'По мени је Хрват и онај тко је православне вјероисповијести и тко је Србин по националности'


Новоизабрана предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је у интервјуу који ће сљедећи тједан емитирати босанскохерцеговачка јавна телевизија БХТ 1 како она ни по чему не дијели хрватске грађане јер све сматра Хрватима а истодобно је појаснила своја стајалишта о трећем ентитету у БиХ док је Србију позвала да се суочи с реалношћу и призна Косово као неовисну државу.

"По мени је Хрват и онај тко је православне вјероисповјести и тко је Србин по националности. Он је ипак Хрват у смислу хрватског држављанина", казала је Грабар Китаровић у једном од извадака из интервјуа који се могу видјети од четвртка.

Казала је и како је особно смета ословљавање с грађанке и грађани, тим прије јер с тим имају проблема људи на селу.

"Ако кажете грађанке и грађани дођете негдје на село у Хрватској и кажу: а зашто нас искључујете? Ми нисмо грађанке и грађани, ми живимо на селу", описала је Грабар Китаровић свој доживљај комуницирања с људима тијеком кампање коју је водила.

Коментирајући стајалишта у односу на БиХ и различита реагирања што су их изазвале њене изјаве по којима је и трећи ентитет могуће рјешење за ту земљу, Грабар Китаровић је казала како она није та која би заговарала овакво рјешење јер је то тек једна од могућности за унутарње уређење БиХ.

"То није моје мишљење", рекла је, појаснивши да је њезино стајалиште било да је то добро рјешење ако се о њему договоре народи. "Зато бих вољела да се престане говорити о томе да се ја залажем за трећи ентитет јер то не одговара истини", казала је изабрана хрватска предсједница.

Додала је како јој неће бити проблем сусрести се и разговарати с предсједником Републике Српске Милорадом Додиком оцијенивши притом како и већина људи у том ентитету жели приближавање и Еуропској унији и НАТО-у.

"Веселим се разговору с њиме (Додиком) и доиста желим да разговарамо о конкретним проблемима", казала је нова хрватска предсједница, појашњавајући како ће јој посебице бити важно потакнути питање повратка Хрвата протјераних с територија данашње РС.

На питање о односима са Србијом Грабар Китаровић је одговорила како би жељела да влада те земље у склопу настојања за придруживање ЕУ ријеши и питање положаја хрватске мањине у Србији.

"Ја свесрдно желим Србији да крене путем чланства у ЕУ", казала је Грабар Китаровић.

На питање треба ли Србија признати Косово одговорила је како држи да би то требало учинити.

"То је једноставно данас реалност да је Косово самостално. Мислим да су сви у Србији свјесни да Косово више неће бити дио Србије", казала је Грабар Китаровић а србијанском предсједнику Томиславу Николићу је поручила како се нада да ће га видјети у Загребу.

Николић је упутио честитку новој хрватској предсједници, казавши како је увјерен да ће с њом добро сурађивати. "Поводом избора на дужност предсједнице Републике Хрватске, у име грађана Републике Србије и у своје особно име, упућујем Вам срдачне честитке. Вјерујем да ћемо сурадњом у предстојећем раздобљу додатно придонијети развоју билатералних односа Србије и Хрватске и миру и сурадњи у регији", наводи се у Николићевој честитки.

 

Извор: Jutarnji list

 

Везане вијести:

"НАТО ШЕРИФ" У РЕГИОНУ?

КИТАРОВИЋЕВА НИЈЕ СЛУЧАЈНО "ОТЦИЈЕПИЛА" ВОЈВОДИНУ

Колинда цепа СрбијуСаопштење: Захтевамо оштру реакцију Србије поводом изјаве Колинде Грабар да је Војводина држава!

"ЊУЈОРК ТАЈМС": ХРВАТСКА СЕ ВРАЋА НАЦИОНАЛИЗМУ