МЕСИЋ ПРИМИО ЧЛАНОВЕ УДРУЖЕЊА "ЈАДОВНО 1941."

Stjepan Mesić

Latinica

ЗАГРЕБ, БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА - Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић примио је у Загребу предсједника Удружења "Јадовно 1941." Душана Басташића који га је обавијестио о активностима тог удружења и проглашењу 24. јуна као дана сјећања на Јадовно 1941.
"Обавијестили смо Месића током јучерашњег сусрета да ће 24. јуна у Бањалуци бити одржана прва међународна конференција о Јадовну, те да је потврђено учешће стручњака из Америке, Израела, Италије, Њемачке, Аустрије, Хрватске, Србије и БиХ", изјавио је Басташић за Срну.
Он је рекао да је Месића информисао да ће 26. јуна на Велебиту, код Шаранове јаме, и на мјесту некадашњег логора Слана на острву Пагу, у организацији Одбора за Јадовно 1941. основаног при Горњокарловачкој епархији СПЦ, бити служен парастос и Дан сјећања на Јадовно 1941.
"Упознали смо Месића да је уништена Спомен-плоча 26. јуна прошле године на мјесту гдје је до прошлог рата стајала, на мјесту некадашњег логора Слана на острву Пагу, само два дана након што је поново постављена. Рекли смо да би без обзира што потрага за починиоцима још траје било лијепо да се плоча обнови. Месић је рекао да ће по том питању упутити писмо предсједници Владе Хрватске Јадранки Косор", рекао је Басташић.
Према његовим ријечима, Месић је рекао да Јадовно "и није био логор, него стратиште, губилиште, гдје су жртве довођене да би биле убијене", те да је на Јадовну убијено "више од 30 000 људи".
"Месић ме је замолио да га обавјештавам о активностима Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Госпић 1941. и најавио спремност да - у оквиру својих могућности - помогне у тим активностима", додао је Басташић.
Пријему код Месића присуствовао је и историчар Горан Латиновић, члан Удружења "Јадовно 1941."

 

Везане вијести:
Бивши предсједник Републике примио је др-а Душана Басташића, предсједника Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Госпић 1941.

 

Извор: срна