"НАТО ШЕРИФ" У РЕГИОНУ?

Нова предсједница Р. Хрватске
Нова предсједница Р. Хрватске

Дио хрватских портала упозорава да ће нови предсједник Колинда Грабар-Китаровић бити продужена рука НАТО алијансе и да ће настојати да од Хрватске направи "шерифа у региону".

Посебно се наглашава њено заговарање увођења обавезног војног рока бар на мјесец дана, током ког би се војници обучавали за антитерористичко дјеловање. 

То је својеврсни акт који иде у корак са америчком "Патриотским законом", тврде неки портали, уз процјену да би Хрватска у тој замисли требао да постане чувар источних граница једне политичке и војне алијансе. 

Политика Китаровићеве, која је радила као функционер НАТО-а, а спада и у чланове познате "Трилатерале" - тзв. "свјетске владе у сјенци", могла би да, у том контексту, доведе до сумњичења бројних "нелојалних" група у друштву, чиме би се друштво држало у условима "редовног - ванредног стања". 

Неки портали страхују да би таква проамеричка и про-Нато политика могла да доведе до раста политичких снага које инсистирају на десном суверенизму. 

Тако организација Раднички фронт Хрватске указује на "опасну тенденцију коју представља појава десних суверениста орбановског типа попут покрета `Живи зид`". 

Неки портали наводе да нова предсјеница Хрватске намјерава да води политику сталног заоштравања према сусједима и потсјећају на њено вербално издвајање Војводине из Србије током побједничког говора. 

Такође, Китаровићева је јасно подржала уставне промјене у БиХ и најавила јаку подршку хрватским интересима. 

На унутрашњем плану, Китаровићева јасно показује да ће излазити из предсједничких овлаштења и водити "рат" са владом, која по уставу Хрватске води земљу, а то може да доведе до уставне кризе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КИТАРОВИЋЕВА НИЈЕ СЛУЧАЈНО "ОТЦИЈЕПИЛА" ВОЈВОДИНУ

Колинда цепа СрбијуСаопштење: Захтевамо оштру реакцију Србије поводом изјаве Колинде Грабар да је Војводина држава!

"ЊУЈОРК ТАЈМС": ХРВАТСКА СЕ ВРАЋА НАЦИОНАЛИЗМУ