Posjet nekadašnjem ustaškom logoru Jadovno

Ministar Milinović posjetio je zloglasni ustaški logor i obećao gradnju spomenika i ceste do Šaranove jame gdje su logoraši likvidirani.

Nakon desetak godina kako je Gospić i lokaciju obližnjeg ustaškog logora Jadovno posjetio dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, u društvu tadašnjeg ličkog župana Frkovića, u srijedu su Gospić i Jadovno i devastirani spomenik ustaškim žrtvama posjetili Ivo i Slavko Goldstein iz Zagreba.

S njima u društvu bio je Darko Milinović, ministar zdravstva, ličko-senjski župan Milan Jurković i gospićki gradonačelnik Milan Kolić. Na Šaranovoj jami počast su odali i čelnici Općine Vrhovine i Udbina.

Likvidirano više od 30.000 osoba

Zloglasni ustaški logor djelovao je manje od dva mjeseca tijekom ljeta 1941. godine po nalogu Eugena Dide Kvaternika. Logorski sustav sačinjavali su 'Žuta kuća' odnosno tadašnji geriht – zatvor u Gospiću, logor na Velebitu i logor Slano na otoku Pagu. Povjesničari, na čelu s tada poznatim dr. Đurom Zatezalom iz Karlovca, tvrdili su da je tu likvidirano više od 30 tisuća osoba od kojih najviše Srba i Židova.

Među ustaškim žrtvama bilo je i dosta Hrvata komunista. U logoru, koji je izradilo nekoliko stotina mladih Židova iz Zagreba, završili su brojni konvoji koji su vlakovima stizali iz cijele Hrvatske i dalje pješice na Velebit. Samo su rijetki preživjeli dolazak u Gospić i na Velebit. Bili su to ustaški prijatelji i poznanici sa školovanja. Među tim rijetkima bio je i dječak Branko Cetina iz Vrepca koji je 1941. pošao ukućanima kupiti duhan te su ga uhitile ustaše.

Devastirani spomenik-Jadovno

Ministar Milinović je kao domaćin Goldstejnima, kojima je otac i djed ubijen na Velebitu, obećao skoro asfaltiranje ceste do Šaranove jame gdje su jadni logoraši likvidirani i do lokacija logora. Riječ je o desetak kilometara šumske ceste u čemu su najveća prepreka imovinsko-pravni odnosi. Milinović je obećao i gradnju spomenika ustaškim žrtvama u čemu će se dogovarati s Goldstejnim i čelnicima Općina Vrhovine i Udbina čijih je dosta stanovnika skončalo na Velebitu.

Vijenac krizantema na Šaranovu jamu na Velebitu položili su Goldstejni, a lički čelnici zapalili su svijeće.
http://www.javno.com/hr-hrvatska/posjet-nekadasnjem-ustaskom-logoru-jadovno_198105