Прилог о Јадовну у талијанском часопису "Карнену"

Истина о Јадовну, доступна је и на италијанском језику, објављена на четири странице часописа Карнену, месечног листа најстарије еколошке организације на свету Керен Каземетх Леисраел. Од оснивања, 1901. године, па до сада, организација се разгранала широм света и преко локалних партнера - националних удружења ККЛ - исушила мочваре, засадила преко 200 милиона дрвећа, изградила путеве, водоводе, бране, пустиње претворила у плодно земљиште, те постала светски лидер у технологији прикупљања и чувања кишнице и употреби рециклиране воде у пољопривреди и индустрији.

 

Часопис је родјен истовремено са самом организацијом и артикулисан је у више рубрика. Излази једном месечно у свим земљама света и глобално је доступан  преко интернета на сајту www.kklitalia.it Једна од рубрика је посвећена историји, а у последњем броју италијанског издања, на три странице, доноси истину о Јадовну, текст новинара Миле Михајловић, објављен под насловом "Сакривени злочин". Стратиште невиних Срба и Јевреја побијених неизрецивом окрутношћу, усташки систем логора из 1941. деценијама је  прећуткиван и заташкаван, дајући злочинцима лажни осећај недодирљивости. И још горе. Прећуткивање злочина заварало је многе да је историју могуће лажирати, или да су Срби заборавили. Нису. И не могу. Баш као што страшне злочине над невиним цивилима нису заборавили Јевреји, јер не могу и не смеју, не да би се светили, већ да се злочин не би поновио.

 

Значајно је објављивање снажног текста Миле Михајловић у броју часописа који закључује годину и уочи католичког Божића тражи преобраћање и покајање свих који су се на било који начин огрешили на Јадовну, посебно Католичке цркве. Уз помоћ јадовинске сабраће Јевреја, Срби  то траже и од папе Бенедикта 16. Попут Јована Павла ИИ који је у римску синагогу ступио тек после јавног признања, покајања и извињења упућеног "старијој браћи". Поклоните се побијеној српској нејачи и Срби ће опростити. Будућност у екуменизму тражи истину.  

 

Карнену-Децембар-2010-бр2-5771-стр30-31

 

Карнену-Децембар-2010-бр2-5771-стр32-33