ПРОЦЕСУИРАТИ ОДГОВОРНЕ ЗА ЗЛОЧИН НАД ПОРОДИЦОМ ВУКОВИЋ

Јанко Велимировић

Latinica

БАЊАЛУКА, 30. МАРТА - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да након идентификације седам убијених чланова породице Вуковић из Медара код Окучана, хрватско правосуђе мора процесуирати наредбодавце и извршиоце овог стравичног злочина.
"Потребно је да хрватске власти изврше ексхумацију и преосталих српских масовних гробница у западној Славонији , како би породице настрадалих након идентификације могле преузети посмртне остатке својих најмилијих да их достојанствено сахране", рекао је Велимировић Срни, коментаришући јучерашњу идентификацију 17 посмртних остатака Срба у Заводу за судску медицину у Загребу.
У Заводу за судску медицину у Загребу јуче је идентификовано 17 посмртних остатака Срба страдалих на подручју Лике, Далмације, Кордуна, Баније, западне и источне Славоније у времену рата у Хрватској од 1991. до 1995. године.
Њихови остаци су се налазили међу тијелима ексхумираним у посљедњих десет година из масовних, заједничких и појединачних гробница - саопштено је из Документационо-информативног центра "Веритас".
Међу идентификованима су и посмртни остаци Ранка Вуковића, његове супруге Анђелије, њихове дјеце једанаестогодишњег Горана и осмогодишње Гордане и Ранковог брата Милутина, његове супруге Цвијете и њихове седмогодишње кћерке Драгане.
Они су са још 21 мјештанином села Медари настрадали у агресији хрватских оружаних снага 1. и 2. маја 1995. године на заштићену зону УН, познату као сектор "Запад".
Списку идентификованих Вуковића недостаје двадесетпетогодишњи Зоран, син трећег брата Славка, који је првог дана агресије погинуо као припадник Српске војске Крајине, чији посмртни остаци још нису пронађени.

Извор: СРНА