Саопштење: Захтевамо оштру реакцију Србије поводом изјаве Колинде Грабар да је Војводина држава!

Колинда Грабар Китаровић
Колинда Грабар Китаровић

Напредни клуб захтева од председника Републике, председника Владе и министра спољних послова да одлучно и оштро реагују поводом изјаве новоизабране председнице Хрватске Колинде Грабар која је Војводину назвала суседном земљом!

У првом обраћању у својству победника, који је уживо преношен на државној телевизији ХРТ, Колинда Грабар је изговорила: „Борићу се за права мањина у Хрватској да она буде још већа, али ништа мање нећу тражити за Хрвате у Србији, Војводини и у другим сусједним земљама“, што је поздрављено овацијама и аплаузом из публике.

Оваква скандалозна изјава, па све и да је ненамеран политички гаф, свакако не сме да остане без реакције надлежних у Србији.

Политика Хрватске према Србији и српском народу у тој суседној држави небројано пута до сада показала се некоректном и злурадом. Подсећамо да се у Хрватској, чланици ЕУ, Србима оспоравају елементарна људска, грађанска и мањинска права, да не могу да користе писмо и језик, да не могу да остваре право на повратак, да је од ове године хиљаде људи српских прогнаника избрисано из држављанства у тој земљи, те да се људи хапсе само ако се фотографишу са српском заставом!
Крајње је време да Србија заузме јасан став и изгради одговорну и чврсту политику према Хрватској у којој, буја екстремистички национализам и шовинизам као окосница политике водећих партија када је реч о српској заједници.

Напредни клуб је више пута до сада упозорио јавност да ће питање аутономије на северу Србије бити отворено и да треба превентивно деловати у циљу демократизације, функционалне децентрализације и заштите државне целовитости Србије и укинути нефункционалну, недемократску комунистичку творевину АПВ.

Српски званичници не би смели да остану неми на коментаре хрватских политичара којима се нарушава интегритет, суверенитет и вређа српска државност. Србија је једна, јединствена и недељива и то треба јасно ставити до знања!

 

Извор: НАПРЕДНИ КЛУБ

 

Везане вијести:

Саопштење: Одлучно одговорити на ... - Jadovno 1941.

ДОКЛЕ ТАКО? – Све комшије имају сва права у Србији, само ...