СРБИ У ХРВАТСКОЈ ЗАБРИНУТИ ДА ЋЕ НЕСТАТИ

ЗАГРЕБ, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Припадници српске мањине у Хрватској забринути су да би у тој земљи ускоро могла нестати њихова национална заједница, показало је истраживање које је проведено у Институту за миграције и народности.


Истраживање идентитета Срба у Хрватској проведено је над 36 припадника српске мањине у Хрватској, а објављено је у задњем броју часописа "Политичка мисао".

У овом политолошком часопису се наводи да се испитаници плаше изумирања, асимилације, етномимикрије, а према њиховим изјавама, за то имају оправдање.

Песимизам у датим исказима истиче забринутост испитаника због могућег губитка осјећаја идентитета, додаје се у овом часопису.

Аутор Филип Шкиљан упозорава да наведена методологија истраживања не омогућава далекосежне закључке већ само указује на страх испитаника за опстанак свог идентитета.

Шкиљан је анализирао традиционалне и модерне елементе српског идентитета у Хрватској.

Као традиционалне елементе узео је православну вјероисповијест, писмо и војничку прошлост, а као модерне језик и књижевност, грађанске, друштвене и политичке вриједности, бригу за народносни статус и народне организације, као и приврженост народноослободилачкој борби.

Шкиљан истиче да српски идентитет у Хрватској послије распада Југославије пролази кроз амбивалентан развој.

С једне стране, како наводи, долази до ретрадиционализације и "повратка идентитету", који је у Југославији био занемарен, док је с друге странке "због рата девдесетих година, српска заједница у Хрватској је значајно смањена", а појачан је и тренд асимилације.

"Многи Срби отишли су из Хрватске и више се неће вратити. Због тога је могуће да се та етничка заједница налази пред нестанком", закључује Шкиљан.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ПОВРАТНИЦИ ЖИВЕ У СИРОМАШТВУ

Пoврaтници пo други пут oстajу бeз имoвинe

Hrvati opet muče srpske izbeglice