СУТРА САХРАНА ЧЛАНОВА ПОРОДИЦЕ ВУКОВИЋ

Sahrana Vukovići

Latinica

БАЊАЛУКА, 5. АПРИЛА - Седам чланова српске породице Вуковић, међу којима и троје дјеце, које су хрватске снаге убиле у западној Славонији првог дана операције "Бљесак", биће сахрањено сутра у 14.00 часова на гробљу Брестовчина у Градишци.
Представници бањалучке канцеларије Института за нестала лица БиХ преузеће у 12.30 часова на граничном прелазу Градишка посмртне остатке чланова породице Вуковић од представника Канцеларије за заробљена и нестала лица Владе Хрватске.
Сахрану организују Удружење породица несталих и погинулих западне Славоније и чланови породице Вуковић, док ће опијело за убијене Вуковиће служити градишки свештеници.
Предвиђено је да се окупљенима у 14.20 часова обрати предсједник Удружења породица несталих и погинулих из западне Славоније Јовица Продановић, а затим и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.
Посмртни остаци седморо чланова породице Вуковић идентификовани су 29. марта у Загребу у групи од 17 жртава српске националности, у оквиру прве званичне идентификације српских жртава из "Бљеска" која је извршена у протеклих 16 година.
Ријеч о породицама двојице рођене браће. Једну породицу чинили су Милутин Вуковић (1945), његова супруга Цвијета (1950) и њихова тада осмогодишња кћерка Драгана.
Другу убијену породицу чинили су Ранко Вуковић (1955), супруга Анђелија (1959) и њихова дјеца - осмогодишња Гордана и једанаестогодишњи Горан.
Вуковићи су убијени у својој кући у селу Медари, рано ујутро 1. маја 1995. године, у првом налету хрватских снага када су хрватски војници ушли у српска села и направили покољ.
У акцији "Бљесак" страдало је укупно осам чланова породице Вуковић, али осми члан - Зоран, син Милутиновог и Ранковог брата, који је нестао код Окучана, још није пронађен.
Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас", од 1 001 ексхумираног тијела у посљедњих десет година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и некадашње Републике Српске Крајине, до сада су идентификовани посмртни остаци 629 српских жртава.
На ''Веритасовом'' списку несталих налази се још 2 100 Срба који су нестали од 1991. до 1995. године на подручју Хрватске и РСК, а међу несталима су 1 404 цивила, од којих 559 жена.        ''Веритас'' располаже поузданим подацима за још 592 регистрована гробна мјеста у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци страдалих Срба на овом подручју који и у шеснаестој години по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумације.

 

Извор: СРНА