У ГРАДИШЦИ У НЕДЈЕЉУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

БАЊАЛУКА, 29. АПРИЛА - У организацији Удружења Срба протјераних из западне Славоније и општине Градишка, у недјељу, 1. маја у Градишци ће бити обиљежена шеснаестогодишњица од егзодуса 15 000 Срба из западне Славоније у операцији хрватске војске "Бљесак" 1995. године.
Предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крсто Жарковић изјавио је Срни да обиљежавање егзодуса почиње сутра округлим столом под називом "Тражење несталих Срба са подручја БиХ и Хрватске, процесуирање ратних злочина почињених над српским народом", који ће бити одржан у Дому културе Градишка с почетком у 17.00 часова.
Уводничари на овом округлом столу биће предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица РС Горан Крчмар, предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крсто Жарковић и координатор "Веритаса" за РС Мира Јовановић.
Предсједник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Наташа Шћепановић на овом скупу биће уводничар теме "Функционисање Координације српских удружења са простора бивше Југославије".
Жарковић је напоменуо да ће програм обиљежавања егзодуса Срба из западне Славоније бити настављен, 1. маја у 9.00 часова служењем парастоса у храму Пресвете Богородице у Градишци, након чега ће у 10.40 часова бити положени вијенци на спомен-плочу испред овог храма, док је у 11.00 часова предвиђен мимоход грађана до моста и спуштање вијенаца у ријеку Саву.
Хрватска је, по већ опробаном рецепту, извршила нову агресију на Крајину, односно на западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године у акцији "Бљесак", иако је то подручје било од почетка 1992. године под заштитом међународних снага.
У тој акцији протјерано је 15 000 Срба, колико их је у то вријеме живјело у западној Славонији, а убијено је или нестало 283 људи, од чега 57 жена и деветоро дјеце.
"За злочине почињене над Србима у току `Бљеска` на подручју сектора `Запад` још нико није процесуиран ни пред међународним нити пред националним судовима", наводи се у саопштењу Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске.
Послије петнаест година, у току 2010. године, извршене су ексхумације посмртних остатака - Окучанима 37, у Медарима 28 и Кукуњевцима на подручју Липика 19.
На овом подручју налази се још неколико сличних гробишта /Врбовљани са 56, Доњи Рајић са 26, и више мањих локација/ са 102 посмртна остатка жртава из времена операције "Бљесак", док за 73 жртве српске националности страдале у овој акцији за сада нема података о мјестима укопа.
"Ове ексхумације и идентификације могу се довести у везу са отварањем Поглавља 23 `Правосуђе и темељна људска права`, што представља један од услова за пријем Хрватске у чланство ЕУ", сматра предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.jpg