У ЗАГРЕБУ СУТРА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА 16 СРБА

eshumacija

Latinica

БАЊАЛУКА, 29. МАРТА - У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу сутра ће бити организована идентификација прелиминарно идентификованих посмртних остатака 16 Срба ексхумираних у Двору на Уни и у Медарима код Нове Градишке, потврдила је данас Срни портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић.
Ченгићева је прецизирала да је од 16 ексхумираних ријеч о седам чланова породице Вуковић из Медара, чије ће посмртне остатке по жељи породице преузети представници Института за нестала лица БиХ ради сахране на подручју БиХ, додајући да ће преостали број посмртних остатака након идентификације породице преузети и највјероватније сахранити у Хрватској.
На идентификацију су позвани представници Института за нестала лица БиХ, чланови породица погинулих, Канцеларије за заробљена и нестала лица Владе Хрватске, Завода за судску медицину и криминалистику, а присуство идентификацији најавили су и представници Документационо-информационог центра "Веритас".
Почетак идентификације заказан је за 11.00 часова у Заводу за судску медицину и криминалистику, Шалата број 11 у Загребу.
Ексхумација у Двору на Уни извршена је 13. октобра 2009. године, а у Медарима 1. и 2. јула 2010. године.
У акцији Хрватске војске и полиције "Бљесак" 1. маја 1995. године на Западну Славонију у родним Медарима убијено је седморо Вуковића, двије породице са укупно троје дјеце.
Убијени су Ранко Вуковић /1955/ са супругом Анђелијом /1959/, једанаестогодишњим сином Гораном и осмогодишњом кћерком Горданом, те Милутин Вуковић /1945/ са супругом Цвјетом /1950/ и седмогодишњом кћером Драганом.                    

 

Извор: СРНА