У ЗАПАДНОЈ СЛАВОНИЈИ ПОЧЕЛА ЕКСХУМАЦИЈА СРПСКИХ ЖРТАВА ИЗ "БЉЕСКА"

ексхумација

Latinica

БЕОГРАД, 10. МАЈА - На мјесном гробљу у Врбовљанима у западној Славонији, надлежни органи Хрватске отопчели су данас процес ексхумације посмртних остатака српских жртава страдалих у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак".
Очекује се да ће процес ексхумације на овом гробљу трајати око пет радних дана и од свих ексхумираних посмртних остатака биће узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе - саопштила је српска Комисија за нестала лица.
Ексхумацијама ће у својству посматрача присуствовати стручни тим Комисије за нестала лица Владе Србије и њен предсједник Вељко Одаловић, у складу са потписаним међудржавним документима са Хрватском и на темељу постигнутих договора.
Спровођењем ексхумација на гробљу у Врбовљанима, наставља се процес ексхумација гробница у којима су покопане жртаве страдале у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак" што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих - стоји у саопштењу.
На списку Документационо-информативног центра "Веритас" налази се још 2 100 Срба који су нестали од 1991. до 1995. године, од тога је 1.404 цивила, међу њима 559 жена.
Према подацима ове невладине организације, на подручју Хрватске постоје још 592 регистрована гробна мјеста са посмртним остацима убијених Срба, која нису ексхумирана.

 

Извор: срна