УКРАДЕНО ЗВОНО СА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У СЛАТИНСКОМ ДРЕНОВЦУ

Православна црква у Слатинском Дреновцу

Православна црква у Слатинском Дреновцу

Непознати починиоци украли су са православне цркве у Слатинском Дреновцу у Хрватској звоно тешко око 120 килограма, велике културне и сакралне вриједности.

"Звоно је тешко 120 килограма, а звоник је сав труо, хвала Богу да није дошло до урушавања и да није нико погинуо. Опраштам починиоцу, волио бих само да нам врати звоно које има велику културну и сакралну вриједност, па не би требало да заврши у старом гвожђу", рекао је протојереј-ставрофор Јован Шаулић, парох мединачки.

Ова црква и манастир имају богату прошлост. Само село се помиње већ давне 1292. године. Резолуцијом Бечког двора манастир се укида 6. марта 1775. године, па је дреновачка манастирска црква претворена у парохијску, а келтска здања у парохијски дом, наводе у Српском привредном друштву "Привредник" из Загреба.

Некада само Дреновац, у попису 1698. године уписан је као граничарско насеље са четири домаћинства православне вјере.

Срђа Вукичевић, Ђуро Маринковић, Радосав Продановић и Крстивој Бошњак чували су стражу на ријеци Илови, која је била турско-аустријска граница.

У селу су ораховачки калуђери 1719. на рушевинама старе цркве подигли нову цркву Светог Георгија и уз њу манастир.

У тој манастирској цркви је 1758. године Василије Романович израдио иконостас који спада у ред најбољих достигнућа православне иконографије у Хрватској и Славонији.

И данас се са улаза могу видјети прозори од ћелија у којима су некада спавали монаси. Поред цркве се такође налазе и катакомбе у којима су кости монаха.

Половином 18. вијека Дреновац је већ имао 25 српских кућа, а 1991. у селу је било око 300 мјештана, већинског српског становиштва, а данас их је само неколико десетина.

Црква је посједовала три звона. Средње и велико су ливена у Марибору, а мало, украдено, звоно је вјероватно било и највриједније, јер је 1765. године ливено у Грацу.

Ова три звона словила су као најбоља, јер су заједно творила х-мол хармонију.
Да је историја звона дуга говори и запис да су преживјела оба свјетска рата закопана у сјенику. Црква је 1942. рушена према налогу усташа, а Романовичев иконостас пред црквом исцијепан и спаљен. Трећи пут их је спасио Хрват Ј. П. 1991. године.

Звона се налазе на око 15 метара високом, оронулом црквеном торњу. Лопови су се попели по старим дотрајалим љествама, одсјекли конопац са великог звона које је једино звонило и вјеројатно помоћу тог конопа спустили звоно.

Црква у Слатинском Дреновцу заштићени је споменик културе Хрватске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

оскрнављен и опљачкан православни храм у карловцу

ОСКРНАВЉЕНО ГРОБНО МЈЕСТО ВЛАДИКЕ ТЕОФАНА ...

Под туђим крстом: Хрват само - католик! (8) - Jadovno 1941.

Подсјећање: Потресна свједочења избјеглица из западне ...