ЗАШТИТИТИ ПРАВА СРБА ИЗБЈЕГЛИХ ИЗ ХРВАТСКЕ

Aleksandar Džombić

Latinica

БАЊАЛУКА, 27. АПРИЛА - Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Александар Џомбић разговарао је данас у Бањалуци са амбасадором Хрватске у БиХ Тончијем Станичићем о проблемима са којима се сусрећу Срби избјегли из Хрватске и затражио већи ангажман амбасадора око заштите њихових права.
Џомбић је истакао да су у области привредне сарадње за Српску веома важна изградња моста на ријеци Сави код Градишке, повезивање аутопута Бањалука - Градишка са аутопутем Београд - Загреб, као и пројекат из енергетике "Дубровник 2", саопштено је из Бироа Владе РС за односе са јавношћу.
Током састанка разговарано је и о процесу повратка и заштити имовине избјеглих лица. Станичић је рекао да је Влада Хрватске спремна да у сарадњи са Владом РС финансира поједине пројекте у повратничким насељима у Српској.
Станичић је представио Џомбићу новог генералног конзула у Бањалуци Дуњу Јевак којој је ово трећи мандат у БиХ. Претходна два мандата провела је у Амбасади у Сарајеву.
Конзул Дуња Јевак сматра да Хрватска, с обзиром на стечено искуство, може много да помогне и РС и БиХ у процесу испуњавања обавеза и придруживању ЕУ.
На састанку је разговарано и о другим актуелним питањима у Српској и БиХ

Извор: срна