А може ли исти венац у Скелане и у Поточаре?

Расплака ме Вулин својим говором у Јадовну.

Пише: Игор Маринковић

Споменик жртвама из општине Скелани (Фото: Јутјуб принтскрин)

Споменик жртвама из општине Скелани (Фото: Јутјуб принтскрин)

Вучић може да буде само љубоморан, али Вулинов говор у Јадовну  је надмашио све говоре српских политичара одржане у задњих пар година. Свака част Вулину!

Слушам Вулина и сузе ми иду за мојим народом покланим у НДХ. Свака ме Вулинова реч у срце погађа и подсећа ме на патњу српског народа.

Можда је овде требао да стане, али дохвати се Вулин премијера Вучића и Сребренице. Док је правдао одлазак српског премијера у Поточаре још више сам почео да плачем. Плачем над патњом свог народа у данашњој Србији.

Плачем што ће српски премијер да погне главу у Поточарима над џелатима који су силовали и клали српски народ у Подрињу. Плачем и размишљам да ли ће да се тамо погне мање или више него што би се  погнуо на српским гробљима које су напунили Насерови џелати из Сребренице.

Плачем и питам се министре Вулине, каква је разлика између Блајбурга и Поточара?

Много ми се допало оно што је рекао Вулин, ништа паметније не могу да смислим да напишем, па ћу парафразирати његове речи из Јадовна, али се нећу као Вулин бавити Јасеновцом и Блајбургом, него Скеланима и Поточарима:

„Мир живима треба. Немојте мртве да мирите, јер мртви су својом смрћу и својим животом показали где је коме место. Мир живима треба. Немојте мртве да мирите, јер не могу се помирити џелати и жртве. Не може исти венац у Скелане и Поточаре. Не може иста рука на гроб српске деце из Подриња и оних који су покољима командовали.“

А Ви се одлучите, да ли ћете у Поточаре или ћете у Скелане. Али Вас молим, ако та рука спусти венац у Поточаре, нека та иста рука не иде и на места српског страдања. Молим Вас да том руком не погани гробове српске деце, српских девојака, жена, стараца, силованих, мучених и покланих од стране оних којима идете да се поклоните.

Јер не може исти венац и у Блајбург и у Јасеновац, како каже Вулин, зато што не може исти венац у Скелане и у Поточаре.

 

Извор: ПРАВДА

 

Везане вијести:

ВУЛИН: СТЕПИНАЦ ЈЕ БИО УСТАШКИ ВИКАР

Школа на рубу двију пустиња, морске и камене

ВИДЕО: Јадовно, путевима убијених предака

ПАГ

КОМПЛЕКС ЈАДОВНО - ЈАДОВНО 1941.