ЈАДОВНО - ВЈЕЧНА ОПОМЕНА СРБИМА

Вељко Џакула

Вељко Џакула

Предсједник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула истакао је јуче да је Јадовно стравично мјесто страдања српског народа, због чега га ни садашње, ни будуће генерације никада не смију заборавити.

Џакула је рекао да је величина српског народа, што су, након страдања у Јадовну и на другим мјестима у Другом свјетском рату, смогли снаге да се са хрватски антифашистима заједно боре, не гледајући сваког Хрвата као усташу.

На питање колико страдања Срба у Јадовну могу бити поука данашњим властима у Хрватској да се овакав злочин никада не понови било коме, Џакула је рекао да данашња хрватска власт није спремна да се суочи са прошлошћу.

"Хрватска још не жели да се са тим суочи. Хрватске власти урадиле би велику ствар ако би признале тај злочин и рекле да их је због тога срамота", истакао је Џакула, након што је код Шаранове јаме на Јадовну присуствовао парастосу јадовничким жртвама.

Над Шарановом јамом на Велебиту, у Хрватској, јуче је служен парастос поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на најсвирепији начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. организовали су Епархија горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане вијести:

СРПСКИ НАРОД НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ ЈАДОВНО

СЛУЖЕН ПОМЕН ЗА 8.000 ЖРТАВА И ПОДИГНУТ СПОМЕН-КРСТ

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЈАДОВНИЧКИМ ЖРТВАМА

СРНА: Сви на Јадовно 20. јуна

КОМПЛЕКС ЈАДОВНО - ЈАДОВНО 1941.