БАСТАШИЋ: АНТИСРПСКА ХИСТЕРИЈА ДОПРИНОСИ НЕГАЦИЈИ ЗЛОЧИНА НДХ

БЕОГРАД, /СРНА/ - Предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941." из Бањалуке Душан Басташић изјавио је у Београду да антисрпска хистерија која влада савременом Хрватском доприноси томе да се злочини почињени над Србима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ негирају и игноришу.


Говорећи о Госпићком систему логора, као првом ликвидационом центру НДХ, Басташић је слушаоце предавања на београдском Правном факултету упознао о чињеницама које хрватска савремена историја прикрива, а које показују да је у 132 дана постојања у тим логорима убијено више од 40.123 људи, од којих 38.000 Срба и 2.000 Јевреја.
Он је, као посебно поразне, навео изјаве некадашњег предсједника Хрватске и самодекларисаног антифашисте Стјепана Месића на овогодишњем обиљежавању страдања Срба на Пагу 26. јуна да "убиства нису починили Хрвати него Усташе".

Послушајете аудио запис предавња емитован на радију СНАГА НАРОДА

Flash music player.


"Оно што Месић није рекао и оно што ви, вјероватно, не знате је да је НДХ била држава у пуном капацитету. И та држава је стала иза злочина. Оно што овај систем логора чини посебно монструозним је да је унутар њега постојао логор Метајна, намијењен искључиво за убијање жена и дјеце - први таквог типа у ратној Европи", рекао је Басташић.

Он је додао да, и поред изостанка јасне институционалне подршке, Удружење чини све да невине жртве Јадовна и осталих стратишта на овом подручју не остану заборављене.
"Водимо календар геноцида и практично слиједимо сваки траг. Уколико имамо само једну реченицу свједока, ми истражујемо. Успоставили смо фото-архив, аудио-архив и већ располажемо значајним библиотечким фондом", навео је Басташић.
Током расправе која је услиједила након предавања, студенти Правног факултета и бројни Београђани старијих генерација, Басташићу су поставили низ питања и додатно се информисали о Госпићком логорима, за који су, углавном, по први пут и чули.

 

Извор: срна

 

НАЈАВА: О ЈАДОВНУ НА БЕОГРАДСКОМ ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ

КОМПЛЕКС ЈАДОВНО