БРАТСКА ПОМОЋ И ПОДРШКА СВЕТИМ ПРЕБИЛОВЦИМА

Над Шурманачком јамом

Над Шурманачком јамом

У пребиловачком Дому културе, 7. августа увече, заједно ћемо отворити изложбу о Пребиловцима која ће ту бити изложена као стална поставка.

Удружење грађана Јадовно 1941. из Бање Луке, помогло је обнову Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима са 600.00 конвертибилних марака, што је само дио непрестане подршке и помоћи овог братског Удружења Пребиловцима и Српском националном друштву Пребиловци.

Удружење Јадовно нам је даровало вриједну изложбу докумената и фотографија „Пребиловци“ и пренијело права организатора ове изложбе на СНД Пребиловци и на потписника ових редова.

Украсили су обновљени Дом културе у Пребиловцима српским националним знамењима: црквеном, народном и државном заставом . Ако Бог да, у овом Дому, ћемо заједно 7. августа увече, уочи прослављења Светих пребиловачких и доњохерцеговачких мученика и свјештања Храма Васкрсења, заједно отворити поменуту изложбу која ће ту бити изложена као стална поставка.

Ту је и пројекат „Пребиловачка кућа“, за који је УГ Јадовно прибавило једну спаљену кућу са двориштем у селу, која треба да се обнови као витални покретачки објекат сваковрсне обнове села.

Ово је све само дио сталне братске пажње и подршке, која нам је помогла да пребродимо многа искушења како би могли дамо наш допринос обнови Храма и очувању успомене на невине жртве нашег народа.

Пребиловци као живо село, два пута убијано и васкрсавало, тако сада заузима мјесто које му припада као једној од српских националних вриједности првог реда, да би као таква зрачила у будућем времену.

Хвала нашој браћи Душану Ј. Басташићу и Милораду Милошевићу, другим Јадовничанима и цијелом Удружењу Јадовно 1941, на љубави, пажњи, заједничкој борби за истину о српском страдању, подршци и помоћи која се види по плодовима које је дала.

Миленко Јахура

Предсједник УО СНД Пребиловци
У Београду, на Огњену Марију 2015.

 

Везане вијести:

ВИДЕО - Изложба "Пребиловци" - Београд 21. мај 2015.

ПРЕДАВАЊЕ О СТРАДАЛНИЦИМА У СТАРОМ БРОДУ, ЈАДОВНУ И ПРЕБИЛОВЦИМА

Спасовдан у Београду: Изложбом „Пребиловци” представљена истина о херцеговачком страдању

Пребиловци - Јадовно 1941.