БРИСАЊЕ ТРАГОВА ХРВАТСКЕ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/nestala-spomen-ploca.jpg

Latinica

БАЊАЛУКА, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић изјавио је да се поновним уништавањем Спомен-плоче жртвама усташких логора Слана и Метајна на острву Пагу наставља брисање трагова и сјећања на хрватску мрачну прошлост из времена Другог свјетског рата. "Када би они који су уништили једини споменик  жртвama усташког злочина на Пагу 1941.  били пронађени и процесуирани, онда би се могло говорити о неодговорним појединцима задојеним усташком идеологијом. Овако, локалне власти, али и оне на жупанијском и републичком нивоу, које не само да не чине ништа да се кривци пронађу, него не обнављају ово знамење, постају сарадници у злочину“, рекао је Басташић за Срну.


Он је додао да је уништавање овог споменика очекивано, пошто је хрватска полиција морала чувати новопостављену спомен плочу два дана, до комеморације у ували Слана. Не улазећи у то да ли је нова чланица ЕУ правна насљедница Независне Државе Хрватске /НДХ/ или није, Басташић каже да је чињеница  да се на њеној  територији налазе мјеста злочина и да тијела жртава и данас леже у отвореним крашким јамама и камењару острва Пага. "Припаднике хрватских оружаних формација, које су у протеклом рату уништиле више од  3.000 споменика антифашистичкој борби и цивилним жртвама рата, хрватски предсједник Иво Јосиповић назива настављачима антифашистичке борбе из Другог свјетског рата“, истиче Басташић. 


Он подсјећа да је хрватски предсједник  Јосиповић обећао 2010. године  на Јадовну да ће сви споменици бити обновљени. "Међутим,  тај процес  је увредљиво спор,  а видимо да се и оно што се обнови, поново руши“, каже Басташић.Он је навео да је Њемачка  након рата прошла процес денацификације и још увијек чини много на пољу меморијализације и културе сјећања на тај мрачни период своје историје. „У Хрватској, осим декларативно, тај процес није ни почео, него се, напротив, рехабилитује усташки покрет, а идеолозима усташке идеје подижу споменици широм Хрватске“, рекао је Басташић. Спомен-плоча жртвама усташких логора Слана и Метајна на острву Пагу, који су дио комплекса Јадовно, уништена је трећи пут од када је постављена, саопштено је  из Српског народног вијећа /СНВ/.Спомен-плоча уништена је у ноћи између четвртка и петка, 18. и 19. јула, након што су је 29. јуна поставили Координација јеврејских општина, Удружење "Јадовно 1941.", Савез антифашистичких бораца и Српско народно вијеће. 
СНВ захтијева да починиоци овог кривичног дијела, као и оних претходних, буду пронађени и процесуирани у складу са законима и хрватским Уставом. Плоча жртвама усташких логора на острву Пагу први пут је постављена 1975. године, а уништена је 1991, обновљена је 2010. и само два дана касније опет је уништена.

 

Логор Слана на острву Пагу био је намијењен за мушкарце, а Метајна за жене и дјецу. У њих су у највећем броју допремани заточеници из радног логора Овчара, недалеко од Госпића. На основу италијанских докумената и свједочења преживјелих утврђено је да је веома велики број људи уморен и бачен у море већ у пашком каналу, на путу до Пага. Животни изгледи затвореника и затвореница мјерени су незамисливом мржњом, усташким хировитим мучењима, силовањима и планским погубљењима. Посљедњи логораши Слане били су први заточеници и градитељи логора Јасеновац. Неки истраживачи процјењују да је на Пагу побијено око 8.000 жена, дјеце и мушкараца. 
Логори смрти Госпић-Јадовно-Паг основани су средином априла 1941. године и функционисали су као губилишта до затварања и реокупације овог подручја од стране италијанских фашиста средином августа. У овом комплексу убијено је више десетина хиљада Јевреја и Срба из свих крајева  Независне Државе Хрватске.    

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

 

СРНА - 30.6.2010. - НЕСТАЛА ТЕК ПОСТАВЉЕНА СПОМЕН ПЛОЧА НА ПАГУ

PRENOSIMO: Kome smeta novopostavljena ploča u Slani

Душан Басташић - И Слана је Јадовно

Злочин у Јадовну не смије бити заборављен

СРПСКА УЗ ЈАДОВНО

Како је 2013. обележен Дан сећања на Јадовно или: Излазак Изабраног народа из Египта