Др Басташић о ''Јадовну''

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/dusan-rotari-m.jpg

Latinica / English

У Шарановој јами на Велебиту, окончао је свој живот оснивач и посљедњи предсједник старог Ротари клуба, Спиридон Шпиро Боцарић

На састанку Ротари клуба Бања Лука, у уторак, 8. априла 2014. године, гост је био др Душан Басташић, предсједник Удружења ''Јадовно 1941''.

Др Басташић је у веома занимљивом обраћању изнио основне податке о удружењу, о његовим досадашњим резултатима рада на изношењу истине о страдању преко 40.000 душа у Јадовничкој трагедији.

Ријеч је о Србима (95%) и Јеврејима (око 5%), цивилима, женама, дјеци, свештеницима, који су свирепо побијени током свега неколико мјесеци 1941. године од стране усташа Павелићеве НДХ и најчешће бачени у неку од многобројних јама у околини Госпића.

Излагање др Басташића изазвало је велико интересовање и запитаност ротаријанаца, те јединствену жељу да се подржи рад др Басташића и његових сарадника на даљем истраживању, а посебно на развијању културе сјећања.
И ротаријанац Спиридон Шпиро Боцарић бачен у Шаранову јаму
Посебно је занимљиво истаћи да је у Шарановој јами окончао и оснивач и посљедњи предсједник старог Ротари клуба, Спиридон Шпиро Боцарић. То смо потврдили и на сајту удружења www.јадовно.цом, одосно, у Именичном попису жртава у коме стоји да је Боцарић (Ангела) Шпиро, 63 године, академски сликар из Бањалуке, ухапшен 12. јула и спроведен у Госпић, те бачен у Шаранову јаму 19. јула 1941. године.


Написао: Зоран Пејашиновић
Извор: Ротари клуб Бања Лука