Двери у посети Јадовном и личким Србима

dveri na jadovnu

Чланови одборничке групе и повереништва за Нови Сад, уз повереника за Србобран, ишли су на Јадовно, а затим преосталу српску заједницу у Лики.

У недељу, 24. Јуна 2012. године, чланови одборничке групе и повереништва Двери Нови Сад, Мирослав Илић и Дејан Милановић, и повереник Двери за Србобран Данијел Кулачин, присуствовали су парастосу јадовничким мученицима, страдалим у Другом светском рату.

Јадовно, усташки логор смтри, био је први концентрациони логор у НДХ. За само 132 дана, у периоду од април до август 1941, хрватске усташе су на најсвирепији начин убиле више од 40.000 људи, највише Срба и Јевреја. Њихова једина кривица била је етничка припадност.  Дуж читавог подручја планине Велебит налази се 38 јама у које су усташе бацале своје жртве. До сада је истражена само једна од њих, чувена Шаранова јама у којој су 1953. године енглески спелеолози на дубини од 40 метара пронашли 5 кубних метара испечене људске масе.

Након одржаног парастоса код Шаранове јаме, који је слижио епископ горњокарловачки Герасим, присутни су се упутили ка месту некадашњег логора Јадовно. Потомци и поштоваоци јадовничких жртава наизменично су носили освећене крстове од Шаранове јаме до самог злогласног места.

Представници Двери Новог Сада затим су посетили малобројну српску заједници у Лици. У разговору са свештенством и локалним становништвом тема је била реалан, а не фризирана медијска слика о положају Срба у Хрватској. Према личним сведочењима постоји дубок раскорак измећу законом гарантованих права и њиховог остварења у свакодневном животу. За Србе су резервисани физички послови, пољопривреда и у мањој мери угоститељство. Рад у јавном сектору Србима је недоступан сем у случајевима законског минимума предвиђеног за припаднике националних мањина. Међутим, тада се заправо више води рачуна о испуњавању форме политичке коректности него о суштинском побољшању њиховог статуса.

Такозвана политичка елита у Србији заборавила је на наш народ у Хрватској и геноцид који се десио, а непостојање свести о националном интересу узрок је наставка антисрпских процеса и у Србији.

Двери им поручују да је дошао крај разбијања српског етничког простора и да је дошло време српских интеграција.

Српска Војводина није на реду!


Информативна служба Двери повереништво Нови Сад

Извор: dverisrpske