Годишњи помен на Јадовну

„Сва се земља покри труповима верних Твојих, не можемо да копамо а да мотика не звекне о кости сродника наших и не одјекне болно у душама нашим. Нема њиве која није гробље, нити дрвета које није надгробни споменик“.
Свети Владика Николај

На месту некадашњег усташког концентрационог логора Јадовно, саставном делу првог организованог ликвидационог комплекса концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, насталом одмах по успостављању усташке власти у Госпоћу и Лици 1941. године, дана 24. јуна 2012. године, молитвено је обележена 71. годишњица мученичког страдања православних Срба који су били жртве усташког терора какав не памти савремена цивилизација. На подручју поменутог комплекса концентрационих логора страдало је више од 42.000 Срба и Јевреја, док Епископ Атанасије Јевтић у својој књизи „Од Косова до Јадовна“ наводи број од чак 81.000 пострадалих.

Над Шарановом јамом у коју је према писаним подацима бачено око 15.000 жртава, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим је уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије горњокарловачке и других најсветијих Епархија Српске православне цркве служио парастос за све невино пострадале у безданим јамама Јадовна као и за све пострадале на осталим стратиштима широм Хрватске. Парастосу је присуствовао велики број верника, потомака и поштоваоца јадовинских жртава из Хрватске, Србије и Републике Српске.

По одслуженом парастосу, Епископ Герасим је освештао постављену плочу са именима Епископа горњокарловачког Саве Трлајића, Митрополита сарајевског и дабробосанског Петра Зимоњића и 73 свештеника који са својом верном паством као невини јагањци беху доведени на ово страшно губилиште.

Након молитвеног помена, уследио је комеморативни скуп којем су присуствовали амбасадор Републике Србије господин Станимир Вукићевић, изасланици председника и Владе Републике Српске као и министар унутрашњих послова Републике Српске господин Станислав Чађо.

Извор: eparhija-gornjokarlovacka