ГОДИШЊИЦА КРВАВОГ УСТАШКОГ ПИРА НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

Latinica  |  English

БАЊАЛУКА, 15. АВГУСТА /СРНА/ - На данашњи дан прије 71 годину усташе су у логорима Слана на острву Пагу и Јадовно на Велебиту извршиле масовну ликвидацију преосталих логораша.

 

На Пагу је побијено најмање 791, а на Велебиту око 1.500 жртава. 

 

"Згрожене монструозношћу злочина и бројем побијених заточеника, италијанске окупационе снаге преузеле су од НДХ цивилну и војну власт на том подручју и наредиле затварање логора смрти“, каже за Срну предсједник Удружења "Јадовно 1941.“ Душан Басташић.

 

Додатни разлог за забринутост Италијана био је масовни устанак Срба у Лици против усташке тираније. 

 

"Желећи да униште трагове злочина и побију остатак заточеника у кратком року, усташки наредбодавци су мотивисали џелате са додатних 100 куна по сату клања. Ноћ уочи католичког празника Велике Госпе, злочинци су у ували Слана на острву Пагу поклали преостале заточенике, мушкарце жене и дјецу“, подсјећа Басташић.

Он каже да су усташки злочинци сутрадан ујутро, 15. августа, довршили крвави пир, након чега су се, пијани и крвавих униформи, прикључили процесији која се кретала улицама Пага и завршила у католичкој цркви у центру града. 

 

"Готово у исто вријеме, усташе су у логору Јадовно, на Велебиту, митраљезима стријељале око 1.500 преосталих заточеника и затрпале их у јаме ископане у самом логору“, наводи Басташић.

 

Он додаје да су италијански војни санитарци на мјесту злочина на Пагу ексхумирали и спалили 791, како су забиљежили, „свјеже закопани леш“. Међу овим жртвама било је 407 мушкараца, 293 жене и 91 дијете. Њихов пепео затрпан је у пашком камењару.

 

Данас на острву Пагу, на мјесту некадашњег логора, нема споменика који би подсјећао на стравичну судбину најмање 8.020 људи, недужних жртава - Срба и Јевреја, побијених у љето 1941. године. 

 

Спомен-плоча у ували Слана, обновљена прије двије године, разбијена је након два дана и до данас није обновљена. На мјесту логора Јадовно у протеклом рату порушено је спомен- обиљежје, а тијела жртава и даље леже неексхумирана. Недавно су потомци жртава на мјесту некадашњег логора поставили и освештали Часни крст. 

"Данас, седамдесет и једну годину касније, готово нико се неће сјетити кланице која се догодила 15. августа 1941. на Велебиту и на Пагу. А требало би, ради наших предака, нашег достојанства и наших потомака. Међу многобројним потомцима жртава, успомену на њих чува тек неколико њих“, поручује Басташић.

 

Извор: срна

Повезане вијести:

Душан Басташић - И Слана је Јадовно

КОМЛЕКС ЈАДОВНО