Изложба "Моје Јадовно" у Норвешкој

Еnglish

Српска дијаспора мора спознати величину злочина геноцида над српским народом у усташкој Независној Држави Хрватској, поручио је вечерас у Ослу предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић.

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/oslo-izlozba.jpg

 

"Злочине у усташком комплексу логора смрти Госпић - Јадовно - Паг, првом ликвидационом центру у НДХ, не смијемо заборавити. Свијест о томе морамо проширити у свим сегментима српског друштва, па тако и у дијаспори. Надамо се да ћемо у томе имати више институционалне подршке", рекао је Басташић на отварању изложбе "Моје Јадовно" у главном граду Норвешке.

Након отварања изложбе, Басташић и секретар Удружења "Јадовно 1941." Предраг Лозо одржали су предавање о тематици геноцида над српским народом у НДХ.

"Свијест појединца је суштина културе сјећања и успомене на жртве, и на томе свакодневно радимо", напоменуо је Лозо на предавању у просторијама препуног парохијског дома Српске црквене православне општине "Свети Василије Острошки" у Ослу.

Осим бројних гостију и представника српске дијаспоре у Норвешкој, предавању су присуствовали и секретар Црквеног одбора у Ослу Бојан Ракоњац и свештеник ове парохије јереј Горан Босић, речено је Срни у Удружењу "Јадовно 1941.".

Удружење грађана "Јадовно 1941." из Бањалуке, уз помоћ добротвора из Норвешке, организовало је изложбу "Моје Јадовно" у Ослу.

Изложба је до сада постављена у десетак градова Република Српске и Србије, као и у Њујорку, Лестеру и Лондону.

У Норвешкој живи значајан број Срба поријеклом из Српске, Србије и земаља насталих распадом бивше СФРЈ. Посјетиоци изложбе "Моје Јадовно" у Ослу имали су прилику да упознају обичне животне приче које свједоче о страдању.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијене су 40.123 жртве, углавном Срби.

 

Ова активност УГ ЈАДОВНО 1941. подржана је, у оквиру пројкета "МОЈЕ ЈАДОВНО - СРБИ ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА",од стране КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ, ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ"

 

Извор: РТРС

 

Везане вијести:

05. 04. 2014. - Изложба "МОЈЕ ЈАДОВНО" у Ослу

У АМБАСАДИ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“

Објелодањена Јадовничка трагедија Србима у Лестеру

НАРЕДНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛЕСТЕРУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno 

БЛ - Отворена изложба "Моје Јадовно"