ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ У УСТАШКИМ ЛОГОРИМА СМРТИ

ХАН ПИЈЕСАК, 6. ЈУЛА /СРНА/ - На Хан Пијеску отворена је изложба докумената, записа и фотографија под називом "Моје Јадовно" на којима су приказана страдања српског народа у комплексу усташких логора смрти Јадовно.


Аутори изложбе су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић, а организатори Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке које окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Јадовно и Центар за омладину и спорт "Поглед" са Хан Пијеска.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је синоћ да је изложба важна за културу сјећања, која се настоји његовати да се овакве ствари више не би поновиле.

Он је рекао да ће 15 професора историје из Републике Српске ускоро, у сарадњи са израелским Музејом "Јад Вашем", посјетити Израел, гдје ће похађати курс "Култура сјећања".

Према његовим ријечима, професори ће се на том курсу едуковати да би дјеци могли представити тешке садржаје.

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић рекао је да су на овој изложби приказани неки оргинални документи, записи и фотографије, који свједоче о великом страдању у усташком логору Јадовно.

За посјетиоце изложбе организована је видео презентација о страдању српског народа у комплексу логора смрти у Независној Држави Хрватској.

Изложба је до сада организована у Бањалуци, Новом Саду, Београду Сремским Карловцима, Бијељини, Дервенти, Броду, Источном Сарајеву, Требињу, Теслићу, Билећи, као и у Лондону, Њујорку, Лестеру и Ослу.

Према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, у комплексу логора смрти Независне Државе Хрватске Јадовно - Госпић - Паг убијено је 40.123 људи, од којих 38.000 Срба и 2.000 Јевреја.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Први пут с дедом на Јадовну

Зашто ћу поћи на Јадовно - Jadovno 1941.

Видео: Дани сјећања на Јадовно 1941-2014.

Политика: Ако заборавимо Јадовно...