Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

НОВИ САД, 10. ЈАНУАРА /СРНА/ – Изложба под називом "Моје Јадовно", посвећена страдању Срба и Јевреја у хрватском логору Јадовно током Другог свјетског рата, отворена је вечерас у Новом Саду. Душан Басташић, један од коаутора изложбе, рекао је за Срну да је Јадовно био први концентрациони логор у поробљеној Европи који је из геноцидних намјера основао усташки режим тадашње Независне Државе Хрватске /НДХ/.

"За само 132 дана, на најмонструознији начин побијено је најмање 40.123 недужних људи, стараца, жена, дјеце. Од тог броја, Срба је било 38.010, Јевреја 1.998, као и један број идеолошких противника режима НДХ", рекао је Басташић, који је оснивач и предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941".

 

 

Према његовим ријечима, тек у посљедње три године истина о геноциду у Јадовну полагано испливава - како у домаћу, тако и у свјетску јавност.

Коаутор изложбе Предраг Лозо рекао је да потомци и поштоваоци жртава Јадовног, као и истраживачи, и данас наилазе на препреке у борби за истину о усташким злочинима у овом логору.

 

 

"То је резултат неких нових дешавања, које подржава нека нова свјетска правда. А каква је она, видјели смо недавно на примјеру ослобађајућих пресуда Хашког трибунала доказаним злочинцима", каже Лозо.

Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада у којем је изложба отворена, оцијенио је да је срамотно што данашње генерације не знају скоро ништа о логору смрти Јадовно, који су усташке власти основале у мају 1941. године на планини Велебит у Лици.

Изложба "Моје Јадовно" биће постављена до 28. јануара, а више од 300 фотографија и документа из тог логора смрти изложено је на 16 великих паноа.

 

 

Организатори изложбе су Удружење грађана "Јадовно 1941" и Културни центар Новог Сада.

Осим Басташића и Лозе, коаутор изложбе је Драгослав Илић, који из оправданих разлога није присутвовао вечерашњем отварању у Новом Саду.

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Каталог изложбе "Моје Јадовно"

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно