ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА "МОЈЕ ЈАДОВНО" ДО 20. ЈУЛА

Прву изложбу након 71 године од великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, постављену у холу Одсјека за историју  Филозофског факулетета у Бањој Луци, за нешто више од три седмице видјело је око 500 посјетилаца,а Ви ту могућност имате још само до до 20 јула.  Млади људи, углавном студенти са више факултета , до сада готово потпуно необавијештени о величини и  бруталности злочина у поменутом комплексу логора, имали су прилику да се упознају са  свим значајним аспектима јадовничког страдња Срба и Јевреја. Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у којем је то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историјских извора и истовремено је путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа меморијализацији значајних догађаја, који карактерно одређују идентитетско-судбинске детерминанте једног колективитета.

 

Изложба је истовремено и предмет сталне интеракције прошлости и људи који се њоме баве са научног становишта, али и просјечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакције и одјеци изложбе веома значајни“ , наводе организатори из Удружења студената историје ,, Др Милан Васић“ и Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракција ствара једну нову димензију изложбе која ће са новим мјестима излагања донијети и нове  реакције и одразе, који су саставани дио настојања да се у стручну и јавност уопште унесе премиса о значају формирања колективног памћења на страдале претке,као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.  

 

 

 

Моје Јадовно, отварање | Moje Jadovno, otvaranje Моје Јадовно, отварање | Moje Jadovno, otvaranjeМоје Јадовно, отварање | Moje Jadovno, otvaranje

Фотографије са отварања изложбе 20.6.2012.

 

 

Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове пријератне фотографије, али и фотографије  преживјелих чланова њихових породица склопљене у јединствене животне приче опомињу нас да је човјек као личност и његова породица, нажалост основна јединка овог страшног злочина, којој морамо посветити највећу пажњу, да се, измеђуосталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако, је имао и своју идеолошку припрему као претходницу и она заузима један значајан дио у изложбеној концепцији, као и вријеме послије злочина у бившој Југославији, гдје можемо видјети један идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

    Ово су само неки од више дијелова који чине изложбену поставку „Моје Јадовно“ као цјелину и који се најбоље „преживе“ и саосјете приликом посјете и прегледа изложбе. Као што је већ напоменуто ,приликом отварања изложбе, Јадовно никако није ни по свом обиму, ни по карактеру локално стратиште, па се тако  и ова изложба  „спрема на пут“, прво на неке ближе националне и регионалне дестинације иза којих ће ,како је планирано, доћи и оне међународне, јер је јадовничка жртва овакав приступ свакако заслужила.  За све оне који нису  још посјетили изложбу у Бањој Луци, а имају ту могућност, остаје позив и прилика да то учине до 20. јула. 

 

 

Везане вијести : 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно

Почињу дани сјећања на јадовничке жртве

Пођимо на Јадовно 24. јуна 2012.