Јадовно – Дан сјећања, 24.06.2012

lokalpatrioti-jadovno

Од 2010. године 24. јуни се обиљежава као дан сјећања на Јадовно. Јадовно је комплекс усташких логора у близини Госпића у Хрватској у којем је од половине маја до августа 1941. убијено око 40000 људи од чега 38000 Срба.

 

Сам логор Јадовно је планински пропланак на Велебиту у који су „стазом мученика“ везани жицом, гладни и жедни, довођени затвореници који су претходно сабирани у Госпићу.

Након тога су у групама одвођени, убијани и бацани у 32 познате јаме. У августу 1941. Италијани су страхујући од устанка Срба због толиког покоља проширили своју окупациону зону и затворили логор. Ипак 1500 Срба који су се затекли у логору прије затварања су стрељани и њихове кости и данас леже у мјесту Чачић долац на Велебиту. 1951. је постављен крст на ово мјесто али је 1957. нестао. Намјера овогодишњег окупљања је била да се крст поново постави. 

 

з Бањалуке смо кренули у 04:00 у недјељу ујутро са два пуна аутобуса и храстовим крстом високим 3 метра у гепеку. Након предугог задржавања на граници и предетаљног претреса хрватске полиције око 10 сати стигли смо на Шаранову јаму гдје је служен парастос и одржана комеморација

Након тога је колона од око 300 учесника понијела крст на путу дугом 6.5 километара на врх Велебита. У колони су се мијешали нагласци од наших тврдих крајишких до познатих растезајућих херцеговачких те увијек симпатичних београђанских. У једном тренутку сам чуо да неко каже: „Реците дећкима да су погријешили пут,“ са нагласком који можете чути само на РТЛ-у  и онда сам схватио да имамо и велики број Срба из Загреба.

 

Послије 2 сата изашли смо на мјесто логора гдје је пободен крст и служена литургија.

Говорили су Милорад Пуповац и Душко Басташић предсједник удружења „Јадовно 1941“ који је рекао да никада од 1941. године оволики број људи није дошао на ово мјесто.

Сигурно историјски тренутак на који сваки овогодишњи учесник може бити поносан.

 

Пођимо на Јадовно

 

Зашто ово пишем?

Сљедеће године, у недјељи најближој 24. јуна, можете отићи на базен, можете роштиљати у природи, можете посјетити тетку коју дуго нисте видјели или можете провести дан гледајући тв програм.

Или можете поћи на Јадовно и поклонити се сјенима својих невиних а на страшни начин уморених предака.

На Вама је.    

 

Извор: milkanvrucinic.blogspot