Календар геноцида: АВГУСТ КАО ОПОМЕНА

Stradanje

Сагледавање појединачних злочина у временском контексту, у оквиру геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској, само је један од задатака са чијим рјешењем каснимо у оквиру успостављања адекватног односа према прошлости. 

 


Удружење грађана Јадовно 1941, поред формирања архива и библиотечног фонда, покушава у оквирима својих могућности, да води и хронолошку евиденцију злочина чије се размјере само у том контексту могу најбоље сагледати. Колико је појединачних стратишта о којима се данас не зна ништа или готово ништа? Колико смо жртава заборавили?  Пројекат Календар геноцида, који је још у развоју, покушава да нас опомене колике су размјере зла о коме смо дужни свједочити.

Мјесец август, када се сјећамо егзодуса крајишких Срба, жртава највећег етничког чишћења у Европи од Другог свјетског рата, кроз  нашу историју наметао је велика искушења нашим прецима.  Континуитет злочина одлично се види у обимној, али ни близу комплетној, листи појединачних злочина. Сигурни смо да међу Вама, нису ријетки посјетиоци нашег сајта који поред злочина евидентираних у нашем календару, знају за још понеко.

Молимо Вас да нам помогнете да ни једно мјесто злочина не падне у заборав, да ни једну жртву не заборавимо.

Евидентирање таквих догађаја наша је одговорност и наша обавеза. У оваквом послу, и најмањи допринос је велики. 

Листа злочина коју можете видјети у нашем календару, представља и листу злочина нашег неодговорног односа и ћутања.

 Јесмо ли спремни да и даље плаћамо ту цјену !?

 

КАЛЕНДАР ГЕНОЦИДА - СПИСАК ЗЛОЧИНА ЗА АВГУСТ