КОНФЕРЕНЦИЈА 24. И 25. ЈУНА У БАЊАЛУЦИ

БАЊАЛУКА, 22. ЈУНА /СРНА/ - Међународна конференција о усташком логорима Јадовно и Госпић, на којој ће домаћи и страни експерти за геноцид говорити о злочинима који су током Другог свјетског рата учињени над Србима, Јеврејима и Ромима, биће одржана 24. и 25. јуна у Бањалуци - најавио је предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић.
Он је рекао да ће скуп отворити српски историчар Ђуро Затезало, који је први након Другог свјетског рата писао о овим злочинима и да ће о излагањима и рефератима бити упознати многи свјетски центри који се баве овом тематиком, као и многобројни научници и политички званичници.
Басташић је истакао да је ово прва међународна конференција током које ће бити одржано пет сесија на којима ће реферете поднијети изабрани епископ липљански и викар у Пећкој патријаршији Јован /Ћулибрк/, историчари Љиљана Радонић, Александар Нећак, Иван Черешњеш, Ефраим Зуроф и Драган Шућур.
"Реферате ће поднијети и међународни експерти из Израела, Русије, Италије, Аустрије и Србије, међу којима су Кирил Феферман, Филипо Петручи, Рафаел Израели, Милан Кољанин, Младенка Ивановић, Мелита Швоб, Јован Мирковић и други истроричари", најавио је он.
Басташић је изнио податак да је за само 132 дана са подручја Независне Државе Хрватске у ове логоре доведено 42 246 мушкараца, жена и дјеце од којих је на монструозан начин убијено 40 123, те да је међу жртвама било 38 010 Срба, 1 999 Јевреја и 88 Хрвата.
Према његовим ријечима, у недјељу ће над јамама у Јадовну у 12.00 часова бити служен парастос жртвама овог логора и одржан скуп поводом обиљежавања дана сјећања на Јадовно и седам деценија од страдања.
Он је најавио да ће овом чину присуствовати предсједник РС Милорад Додик и предсједници Србије Борис Тадић и Хрватске Иво Јосиповић.
Басташић је додао да су дводневну конференцију, која ће бити одржана у Вијећници Банског двора у Бањалуци, помогли Влада РС, Академија наука и умјетности РС, Град Бањалука и Министарство вјера Србије.
Према ријечима епископа Јована, Јадовно 1941. је једно од најмонструознијих мјеста гдје су страдали Срби од усташког режима, а жртве у поменутим јамама на Велебиту нису сахрањене на људски начин, нити су икада ексхумиране.
"Страдање Срба и осталих је прикривано, а потомци страдалих који живе ван Хрватске не својом вољом потврдили су да је ово био организован злочин који се нажалост прикривао и након Другог свејтског рата", рекао је епископ Јован.

Извор: срна