КОНФЕРЕНЦИЈА О УСТАШКИМ ЛОГОРИМА ЈАДОВНО И ГОСПИЋ

Конференција Јадовно

Latinica

Међународна конференција о усташком логорима Јадовно и Госпић, на којој ће домаћи и страни експерти за геноцид говорити о злочинима који су током Другог свјетског рата учињени над Србима, Јеврејима и Ромима, одржава се данас и сутра у Бањалуци.

Скуп је отворио српски историчар Ђуро Затезало, који је први након Другог свјетског рата писао о овим злочинима. Затезало је рекао да ће о излагањима и рефератима бити упознати многи свјетски центри који се баве овом тематиком, као и многобројни научници и политички званичници."Нажалост, није било жеље да се утврди број жртава и открије шта се дешавало у логору, а све под изговором братства и јединства народа бивше Југославије. Све то је утицало да жртве никада не буду ексхумиране и достојанствено сахрањене", рекао је Затезало.

Шеф представништва РС у Израелу, Арије Ливне, каже да каснимо око 60 година у откривању истине о страдању Срба, Рома и Јевреја, у логорима смрти. "Мало је и оних који желе да истина буде откривена", каже Ливне.

Директор Института за савремену историју из Београда Момчило Павловић истакао је да се у бившој Југославији ћутало о злочинима у комплексу усташких логора Јасеновац - Јадовно, јер су комунисти због виших циљева направили нивелацију злочина и злочинаца.

"Због тога истраживања која се врше 70 година од дешавања у тим логорима не могу дати резултат какав су могли дати непосредно након Другог свјетског рата", рекао је Павловић.

Током скупа биће одржано пет сесија на којима ће реферете поднијети новоизабрани епископ липљански и викар у Пећкој патријаршији Јован /Ћулибрк/, историчари Љиљана Радонић, Александар Нећак, Иван Черешњеш, Ефраим Зуроф и Драган Шућур.

"Реферате ће поднијети и међународни експерти из Израела, Русије, Италије, Аустрије и Србије, међу којима су Кирил Феферман, Филипо Петручи, Рафаел Израели, Милан Кољанин, Младенка Ивановић, Мелита Швоб, Јован Мирковић и други истроричари", најавио је предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић.

Басташић је изнио податак да је за само 132 дана са подручја Независне Државе Хрватске у ове логоре доведено 42 246 мушкараца, жена и дјеце од којих је на монструозан начин убијено 40 123, те да је међу жртвама било 38 010 Срба, 1 999 Јевреја и 88 Хрвата.

Према његовим ријечима, у недјељу ће над јамама у Јадовну у 12.00 часова бити служен парастос жртвама овог логора и одржан скуп поводом обиљежавања дана сјећања на Јадовно и седам деценија од страдања.

Он је најавио да ће овом чину присуствовати предсједник РС Милорад Додик и предсједници Србије Борис Тадић и Хрватске Иво Јосиповић. Према ријечима епископа Јована, Јадовно 1941. је једно од најмонструознијих мјеста гдје су страдали Срби од усташког режима, а жртве у поменутим јамама на Велебиту нису сахрањене на људски начин, нити су икада ексхумиране.

"Страдање Срба и осталих је прикривано, а потомци страдалих који живе ван Хрватске не својом вољом потврдили су да је ово био организован злочин који се нажалост прикривао и након Другог свејтског рата", рекао је епископ Јован.

 

Извор: РТРС