КРАШКЕ ЈАМЕ НАЈПОГОДНИЈЕ ЗА ЛИКВИДАЦИЈЕ СРБА У НДХ

English

БАЊАЛУКА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Вођство некадашње Независне Државе Хрватске /НДХ/ користило је крашке јаме као најподеснија мјеста за масовне ликвидације Срба, Јевреја, Рома и идеолошких противника те монструм-државе, изјавио је предсједник Удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке Душан Басташић.

 

"За прве ликвидационе центре те монструм-државе одабрани су Лика, Личко поље, Велебит и подвелебитско подручје, управо зато што обилују крашким јамама, па за ликвидацију жртава није требало пуно `мануелног` рада", рекао је Басташић вечерас у Бањалауци на предавању о теми "Бездане јаме Лике и Велебита – мјеста нашег страдња".

 

Басташић је подсјетио да су Срби страдали за вријеме НДХ у истим таквим јамама и у Ливањском пољу и у Херцеговини. Он је рекао да је врло тешко доказати и истражити те злочине, управо како су то усташки злочинци и предвидјели.

 

"Нажалост, до данас знамо само за неколико мјеста од безбројних крашких јама, усјека и вртача, гдје су Срби убијани и у којима њихови земни остаци још леже", нагласио је Басташић.

 

08. 11. 2013 у 20 часова Др Душан Басташић: "Бездане јаме Лике и Велебита мјеста наших страдања"08. 11. 2013 у 20 часова Др Душан Басташић: "Бездане јаме Лике и Велебита мјеста наших страдања"08. 11. 2013 у 20 часова Др Душан Басташић: "Бездане јаме Лике и Велебита мјеста наших страдања"08. 11. 2013 у 20 часова Др Душан Басташић: "Бездане јаме Лике и Велебита мјеста наших страдања"08. 11. 2013 у 20 часова Др Душан Басташић: "Бездане јаме Лике и Велебита мјеста наших страдања"

 

Светосавска омладинска заједница Епархије бањалучке, у сарадњи са Удружењем "Јадовно 1941." и Удружењем студената историје "Др Милан Васић", организује циклус предавања, у оквиру Мјесеца сјећања на страдње Срба у 20. вијеку.

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

Друга година циклуса предавња: Мјесец сјећања на страдање Срба у 20. вијеку

СТРАДАЊЕ СРБА У 20. ВИЈЕКУ - 2012.