Људи који воле људе ...

Latinica - English

Успомена на бившег почасног конзула Србије, Калмана Самјуелса / 1927.-2011 / Монтреал / 1 /

Калман Самјуелс

Калман Самјуелс

Често, док ових дана резимирам прошле дане , са радошћу и поштовања сетим се покојног Калмана Самјуелса, угледног адвоката и почасног конзула Југославије и Србије у Канади. Чињеница да сам имала привилегију да радим са њим, у најбољем интересу Србије и њених грађана у Канади, у периоду од 2006. до 2007. године, значајно је обогатила мој приватни и професионални живот. Неколико пута разматрали смо бурну глобалну ситуацију и могућности њеног развоја.. Никада, пак, нисмо заобишли трагичну геноцидну историју Независне државе Хрватске током које је побијено стотине хиљада српских цивила, а број Јевреја у Хрватској смањен са 40.000 на 10.000 /С.Голдшатјн/.

Често, са задовољством, сетим се предавања које су г. Самјуелс и госпођа Стела Самјуелс организовали у Храму Еману-Ел-Бет-Шолом / Монтреал / почетком марта 2007. године. Као отправник послова Амбасаде Србије у Отави одржала сам четрдесетоминутно предавање о драгоценим историјским везама, традиционалној културној размени, позитивним акултурационим утицајима, као и о плодној економској сарадњи Срба и јеврејског народа / Израел /.

Никада раније нисам имало толико пажљиву публику, сачињену махом од Јевреја источно европских корена, одличних познавалаца историје Другог светског рата.

Након предавања, пришао ми је један господин и упитао :

- Зашто се Влада Србије одлучније не огласи о злочинима почињеним од стране хрватских усташа на око милион српских и јеврејских цивила у бившој Независној Држави Хрватској (1941-1945.) Зашто српски званичници и научници не спречавају ширење фабриковане (тј. хрватске верзије) историје о десетинама хрватских концентрационих и логора за истеребљење током НДХ, посебно логора за српску и јеврејску децу отету од мајки?

Госпођа  поред њега додала је:

- Моји рођаци и даље живе у Хрватској. Веома су забринути због садашње политичке ситуације која се одсликава на све животне сфере.

Потпуно свесна осетљивости и рањивости свих страна везаних за ово питање, одговорила сам сасвим искрено:

- Влада Србије /2007./ кроз своје надлежне институције, Музеј жртава геноцида у Београду, Институт за савремену историју, Министарство за културу и информисање, пружа све од себе да се о геноциду и злочинима почињеним над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској истражује , објављује и информише . Тешко да може да се носи са пристрасним међународним медијима који заступају интересе великих сила. Али, ми се ослањамо на жртве, преживеле и чланове њихових породица, да јавно износе истину. Спремна сам да библиотеци Вашег Храма доставим нешто књига и документарних филмова о овој теми.

Господин Самјуелс додао је да за неколико месеци можемо да наставимо разговор .

За даљу дискусију није било прилике јер сам, неочекивано,  морало  да се вратим у Београд.

Господин Калман Самјуелс, на моју велику жалост, преминуо је 2011. / 1 ​​/

Глобални електронски медији, трбухозборци својих влада, и даље пристрасно извештавају .

Проблем сталног насиља, геноцида и етноцида над српским становништвом у последњих 100 година у Хрватској и БиХ још увијек је присутан. Стална преиспитивања, ругање или минимизирање у хрватским медијима и новинама, као и острашћена негирање неких од највиших римокатоличких свештеника и хрватских државних функционера, такође. / 2 /. У таквој атмосфери не постоје могућности конструктивних и одрживих решења за иоле пристојан заједнички живот српске мањине у Хрватској и у Европи. Чак, тиме што не обраћа пажњу и на терену не примењује основна права записана у сопственој Европској конвенцији о људским правима / 3 /, ЕУ индиректно подржава оживљавање усташких следбеника и нацизма у Хрватској.

По мом мишљењу, Влада Србије још није одабрала темељан и систематски приступ у решавању овог проблема. "Речи, речи, речи ... "Рекао би „учитељ Вили“. (Вилијам Шекспир-прим. аут.)

С друге стране, постоји иницијатива појединаца и удружења грађана : "Јадовно", "Пребиловци", „Огњена Марија Ливањска ", који се труде да одржавањем комеморација, књижевних вечери, изложби, ходошачћа, уз више но скромне донације, бар мало ублаже празнину .

Полагање
вијенца у Пашки канал

Полагање вијенца у Пашки канал

И то би могао да буде један од одговора на питање постављено у храму Еману Ел Бет Шолом 2007. године.

Сасвим сам сигурна да би, господин Самјуелс, да је жив, одобрио овај труд.

Својим јеврејским пријатељима у Монтреалу проследићу фотографије са комеморације за 38.000 Срба и 2000 Јевреја на планини Велебит , испред Шаранове јаме и фотографије са комеморације одржане на острву Паг / Хрватска / на месту усташког логора смрти. Око 7000 Срба и 1000 Јевреја, зверски је мучено , касапљено и подављено у плавој гробници / Јадранско море / крај Слане и Метајне / затвора за жене и децу / 4 // 4а /.

Седам деценија после Другог светског рата не постоји ни један споменик невиним жртвама на Пагу. Мермерну плочу постављену 1975. године разбили су  хрватски усташки следбеници 1991. године, па 2010. и опет 2013. !!! / 5 // 5а /

Најљудскији одговор био би, када би ускоро сами грађани Пага и Влада Републике Хрватске, одали пошту невиним српским и јеврејским жртвама , тиме што би поставили нову спомен плочу и водили рачуна о њој.

Узајамно разумевање и поштовање одувек су једини прави одговор.

Метајна
- Литија

Метајна - Литија

Метајна / Хрватска / 20. јун 2015 ./- Комеморација чланова Удружења Јадовно испред школе која је служила као затвор за јеврејске и српске мајке и децу.

 

Данка Којадиновић

Београд

----------------------------------------------------------------------------------------------------

/1./http://www.legacy.com/obituaries/montrealgazette/obituary.aspx?pid=155315351http://

/2./http://webtribune.rs/totalna-katolicka-paranoja-hrvatski-svestenik-negira-da-su-u-jasenovcu-ubijani-srbi/

/3./ https://ec.europa.eu/digital-agenda/sites/digital-agenda/files/Convention_ENG.pdf

/4/www.jadovno.com/jadovno-slana-metajna-en/articles/jadovno-slana-i-metajna.html

/4a/www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zaboravljena-uvala-uzasa.lt.html

/5//http://www.documenta.hr/hr/uni%C5%A1tena-spomen-plo%C4%8Da-%C5%BErtvama-usta%C5%A1kog-logora-slana-i-metajna-na-pagu-priop%C4%87enje-snv-a-i-koordinacije-%C5%BEidovskih-op%C4%87ina-u-rh….

/5a/http://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/razbijena-spomen-ploca-zrtvama-ustaskog-logora-na-pagu/20398/

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Везане вијести:

Danka Kojadinović: ISTINA I POMIRENJE - Jadovno 1941.

Све се ово већ десило.... - Jadovno 1941.

Јадовно, суноврат европске цивилизације - Jadovno 1941.

Комплекс Јадовно - Complex Jadovno - Jadovno 1941.