"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

БИЈЕЉИНА, 12. МАРТА /СРНА/ - У Музеју Семберије у Бијељини вечерас је отворена изложба "Моје Јадовно" која свједочи о злочину геноцида над српским народом у Независној Држави Хрватској.Потомак жртава и предсједник Удружење грађана "Јадовно 1941" из Бањалуке Душан Басташић рекао је да је у комплексу логора смрти Јадовно-Госпић-Паг за само 132 дана убијено 40.123 људи, од тога најмање 38.000 Срба из Хрватске, БиХ и дијела Србије. 

 


"За ове злочине је 1952. године суђено седморици починилаца, двојица злочинаца осуђена су на смрт, а остали су слободу дочекали у партизанским униформама", рекао је Басташић. 

Коаутор изложбе Предраг Лозо рекао је новинарима да је историјска грађа за ову поставку извучена из мрака у коме је скривана 72 године. 

Око 300 фотографија, рукописа и историјских докумената сакупљено је из приватних архива и архива Музеја жртава геноцида. 

На до сада утврђеном списку жртава из Јадовна налази се и више од стотину имена људи из Бијељине. 

Изложба је до сада одржана у Бањалуци, Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима и Митровици, а у Бијељини ће бити постављена до 19. марта, док у априлу креће у Њујорк, Лондон и даље у свијет. 

Аутори изложбе су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић. 

У разговору са бројним посјетиоцима изложбе у Бијељини, аутори су нагласили да посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове пријератне фотографије и фотографије преживјелих чланова њихових породица, склопљене у јединствене животне приче, опомињу како се овакви злочини више не би поновили. 

Злочин геноцида и холокауста у НДХ, према ријечима аутора, имао је идеолошку припрему која заузима значајан дио у изложбеној концепцији, као и вријеме након злочина у бившој Југославији и неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

 

Извор: срна