НЕ ЗАБОРАВИТИ СТРАДАЊЕ СРБА У НДХ

БАЊАЛУКА,/СРНА/ - Ове године обиљежавају се 72 године од затварања комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг, из којих су први преживјели логораши пребачени у Јасеновац, чиме је формиран овај злогасни логор, рекао је  редсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић на конференцији за новинаре.
"Након затварања логора Госпић-Јадовно-Паг почео је са радом Јасеновачки логор", рекао је Басташић новинарима у Бањалуци. 

 


Он је подсјетио да се на комеморацијама у Јасеновцу који је на хрватској страни ових година обиљежава страдања Срба, а да не присуствује нико од породица страдалих, званичника Републике Српске и Србије. 

Басташић је додао да Хрвати на комеморацијама у Јасеновцу помињу и тзв. "домовински рат", а та иста Хрватска протјерала је своју дјецу, истјеривала их са огњишта и пуцала по колонама Срба. 

Предраг Лозо, студент историје и оснивач Удружења студената историје "Др Милан Васић", рекао је да је основна карактеристика логора Јадовно-Госпић-Паг што је њима почела голгота Срба и Јевреја одмах по оснивању НДХ. 

"Тај комплекс логора био је намијењен за геноцид а затворен је у другој половини августа 1941. године", рекао је Лозо и додао да су 2.123 логораша преживјели из ових логора били први логораши злогласног Јасеновца. 

Према његовим ријечима, људи ни данас нису свјесни размјера смрти у овим логорима. 

"Апелујем на све институције и појединце да Срби не обиљежавају страдања само у Градини него да уз помоћ изложби, медијских написа и објављивањем документације помогну младим нараштајима да не забораве страдања својих предака", истакао је Лозо.

 

Извор: срна

 

Повезане вијести:

БРИСАЊЕ ТРАГОВА ХРВАТСКЕ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Положени венци невиним жртвама Јадовна

Душан Басташић - И Слана је Јадовно

КОМЛЕКС ЈАДОВНО