НЕАДЕКВАТАН ОДНОС ПРЕМА СТРАТИШТИМА

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/putevima-kozarske-djece55.JPG

English

БАЊАЛУКА, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Непознавање и заклањање стратишта српског народа у Другом свјетском рату, посебно парцеле 142 гробља на Мирогоју у Загребу, говори о неадекватном системском односу српског народа према прошлости, садашњости, али и будућим генерацијама, оцијенио је секретар удружења "Јадовно 1941" Предраг Лозо.

 

Лозо је на предавању "Тајна парцеле број 142", на којој је на загребачком гробљу Мирогој сахрањено 862 побијене српске дјеце са Козаре у Другом свјетском рату, рекао да однос према српским стратиштима говори да систем вриједности из периода од 1945. до 1990. године још живи.

Он је упозорио да је наведена парцела веома малог обима, због чега се поставља питање гдје су кости остале дјеце, што наводи на сумњу да је простор око те гробнице сада додијељен приватним лицима, узурпиран и да су те кости оскрнављене. 

"Ми као представници академске заједнице и удружења које се бави овим питањем чврсто вјерујемо да постоји начин да се то промијени и то се мора почети малим корацима, управо правилним односом према стратиштима", рекао је Лозо. 

Он је осим парцеле 142 мирогојског гробља, указао и на цркву у Садиловцу на Кордуну у којој је у једном дану 1942. године спаљено 480 жена и дјеце, и Пребиловце код Чапљине из којих је 600 нејачи одведено и бачено у јаму. 

"Није познато ни да су у Мостару била злостављања и мучења у већини градских објеката у којима су данас државне институције. Шта рећи о комплексу логора смрти Госпић, Јадовно и Паг, у којима је за само 130 дана по досадашњим подацима страдало више од 40.000 људи?", рекао је Лозо. 

Према његовим ријечима, већина јавности, поготово оне која није стручна, није знала за овакве чињенице, што је резултат културолошке политике која у свом средишту има негирање свега што је српско, па и негирање жртава. 

Лозо сматра да је за реаговање система потребно створити групе за притисак, како би овакве чињенице дошле на видјело. 

Дуго чувану тајну парцеле број 142 открио је аутор Душко Томић у књизи "Путевима смрти козарске дјеце" 1990. године. 

Предавање "Тајна парцеле број 142" одржано је у Светосавском културном клубу у оквиру манифестације "Мјесец сјећања на страдање Срба у 20. вијеку".

 

Извор: срна

Везане вијести:

КЊИГА: „ПУТЕВИМА СМРТИ КОЗАРСКЕ ДЈЕЦЕ“ – ТАЈНА ПАРЦЕЛЕ 142 НА ЗАГРЕБАЧКОМ ГРОБЉУ МИРОГОЈ