„Немају“ пара за изложбу о усташким злочинима, а имају за Хрвате!

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/muzej-rs.jpgБАЊАЛУКА – Председник Удружења грађана „Јадовно 1941.“ Душан Басташић оптужио је руководство Музеја Републике Српске да већ више од две године спречава поставку изложбе о комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, у којима је на најсвирепији начин убијено 40.000 Срба!

 


Наводећи да је управа музеја на бројне захтеве удружења о постављању поменуте поставке стално одговара да нема новца за организовање изложбе, огорчени Басташић напомиње да је прекјуче у Музеју РС свечано отворена поставка под називом „Дрвене играчке Хрватског Загорја“ где се промовишу експонати из хрватског маријанског светишта Марије Бистрице. Да би цела ствар била још гора, Басташић истиче да се управо у том католичком светишту сваке године одржавају прославе поводом протеривања више од 250.000 крајишких Срба у „Олуји“! 

Сами припремили материјал

Потомци и поштоваоци невиних српских жртава шокирани су понашањем директорке Музеја РС Наде Пувачић и њених сарадника који никад „немају“ новца за историјску поставку о усташким злочинима у Госпићу, Јадовном и Пагу 1941. године. С друге стране, новац су мистериозно пронашли за промоцију хрватских експоната из Марије Бистрице, где се сваке године служи миса „блаженог“ Алојзија Степинца којој присуствује неколико хиљада хрватских ратних ветерана, све са ратним заставама, и где се отворено велича протеривање Срба из Хрватске! У централном републичком музеју, у главном граду Српске, постављена је изложба хрватског културног блага са експонатима које краси хрватска „шаховница“! Овакве поставке су изгледа пожељне у Музеју РС, а за поставке које сведоче о страдањима Срба у НДХ нема се пара – оптужује Басташић. 

Он такође тврди да је образложење управе музеја о „мањку новца“ за постављање поставке о усташким логорима смрти потпуно бесмислено, будући да су, према његовим речима, чланови Удружења „Јадовно 1941.“ сами били прикупили сав материјал. 

Потомци и поштоваоци невиних српских жртава, страдалих у усташким логорима, шокирани су понашањем директорке Музеја РС Наде Пувачић и њених сарадника

Када смо 2011. године први пут о тој теми разговарали са директорком Музеја РС и њеним сарадницима, речено нам је да су заинтересовани за презентацију изложбе о усташком комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг, па чак и да би она могла да прерасте у сталну поставку музеја која би се налазила одмах поред поставке о Јасеновцу. Међутим, након што смо све прикупили и спремили се да музеју предамо експонате до којих смо дошли мукотрпним радом, саопштено нам је да Музеј РС нема пара за организује поставку, да им је Министарство просвете и културе „срезало буџет“ и да ће постављање изложбе морати да сачека!? И тако већ више од две године – каже Басташић.

Све то кошта

С друге стране, на оптужбе председника Удружења грађана „Јадовно 1941.“ да управа Музеја РС намерно опструише постављање изложбе о усташким злочинима из Другог светског рата, одговорила је заменица дирекора Музеја РС Душанка Михолић, с обзиром на то да је директорка Нада Пувачић, како нам је саопштено, одсутна са посла из приватних разлога. Михолићева каже да Басташић „очигледно не зна о чему прича“, као и да је лоша финансијска ситуација у Музеју РС заиста једини разлог због којег је одложено организовање поставке о усташким логорима смрти у Госпићу, Јадовном и Пагу. 

- Чињеница је да су новчана средства Музеја РС, која нам доставља Министарство просвете и културе, ове и прошле године мања за 60 одсто него раније. Басташић очигледно не зна да организација поставке не подразумева само прикупљање експоната и докумената, већ и бројне друге послове као што су припремање простора, кречење, пропагандне и рекламне активности, а све то кошта. Што се тиче организације изложбе „Дрвене играчке Хрватског Загорја“, ради се о наставку сарадње коју наш музеј има са хрватским музејом из Горње Стубице и чији је циљ зајединчка заштита културне баштине – објашњава Михолићева.

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/ruski-dom.jpg

У Руском дому у Београду може пред 650 људи, у Музеју РС не !?

Црна статистика

Према званичним подацима, у усташким логорима смрти Госпић – Јадовно – Паг током 1941. године убијено је тачно 40.123 Срба, међу којима су више од половине били жене и деца!

Овај комплекс усташких логора био је претеча злогласног концентрационог логора Јасеновац. Основан је убрзо по формирању Павелићеве НДХ и постојао је 132 дана. У августу 1941. године, после уласка Италијана у Госпић и њихових извештаја о стравичним злочинима усташа, ови логори су затворени.

 

Текст је без преправки преузет из

дневних новина ПРЕС РС

од 18. децембра 2013. г.