О Јадовну у уторак у 17, на РТС - Радио Београд 1

​У средишту пажње – заборављене жртве и култура сећања. Зашто је Јадовно прича која ни после 73 године није добила епилог? Може ли се превладати прошлост ако се жртвама не ода почаст? Има ли истинског помирења без признања, сећања и извињења? 

 Удружење "Јадовно 1941" из Бања Луке, формирано 2010. године, на разне начине покушава да сачува успомену на страдања у логорима Госпић - Јадовно - Паг. Малобројни преживели у тим логорима, пребачени су у Јасеновац и тако постали први затвореници највећег стратишта у НДХ. О логорима Госпић - Јадовно - Паг ни данас се не зна довољно, иако је, према проценама, за само неколико месеци у њима живот изгубило око 40 000 људи. Шта је култура сећања? Могу ли се градити нормални односи међу народима ако се жртвама не ода почаст и ако се места страдања не обележе и не поштују? 

У Средишту пажње  Радио Београда у уторак 21.10.2014. године гости су др Душан Басташић, председник удружења грађана "Јадовно 1941" из Бања Луке, проф. Борис Беговић, члан Удружења и проф. на Правном факултету у Београду и Јово Бакић, социолог и проф. на Филозофском факултету у Београду.

 

Извор: Радио Београд