О комплексу усташких логора Јадовно – Госпић

Конференција о Јадовну

У Бањалуци је данас отворена прва Међународна конференција о коплексу усташких логора Јадовно – Госпић, у којим је 1941. године за само 132 дана са подручја тадашње Независне Државе Хрватске на монструозан начин убијено 40 123 мушкараца, жена и дјеце. Директор Института за савремену историју из Београда Момчило Павловић истакао је да се у бившој Југославији ћутало о злочинима у комплексу усташких логора Јасеновац – Јадовно, јер су комунисти због виших циљева направили нивелацију злочина и злочинаца.

„Због тога истраживања која се врше 70 година од дешавања у тим логорима не могу дати резултат какав су могли дати непосредно након Другог свјетског рата“, рекао је Павловић.

Он је нагласио да никада нису прецизно пописане жртве комплекса усташких логора Јадовно – Госпић.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /РС/ Рајко Кузмановић истакао је да злочин никада не застаријева и да историјске чињенице не тамне.

„Постојало је много стратишта у Другом свјетском рату, али су нажалост постојале и одређене снаге у бившој Југославији које су хтјеле обиљежити највећа стратишта Срба, Јевреја и Рома, док за остала нису хтјели на да чују. Због тога је веома важно одржавање данашње конференције како би се говорило о истини и историјским чињеницама“, рекао је Кузмановић.

Савјетник предсједника РС Арие Ливне рекао је да се касни у истраживњу злочина над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату и да се та грешка не може исправити.

„Свијет је данас заузет сасвим другим стварима, а жртве Другог свјетског рата су оставили нама. Морамо се потрудити да наша омладина сазна шта се дешавало на овим просторима“, додао је Ливне.

Савјетник предсједника Србије Млађан Ђорђевић истакао је да предсједник Борис Тадић и Влада Србије подржавају ову међународну конференцију.

„Желимо да се на овој конференцији чују ријечи истине, јер злочин који се догодио у овим логорима мора бити откривен“, рекао је Ђорђевић, потврдивши да ће Тадић у недјељу, 26. јуна, присуствовати парастосу жртвама овог логора и скупу поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно и седам деценија од страдања.

Историчар Рафаел Исраели нагласио је да се о истини треба говорити и да се не смију заборавити злочини почињени над Србима, Јеврејима и Ромима.

„У Другом свјетском рату на овим просторима се створила страховита мржња према припадницима ових народа и отворено се кренуло у њихово потпуно уништење. О томе морају знати садашње, али и генерације које долазе, јер се историја на овим просторима не смије заборавити“, рекао је Исраели.

За само 132 дана са подручја НДХ у ове логоре доведено је 42 246 мушкараца, жена и дјеце од којих је на монструозан начин убијено 40 123, а међу жртвама било је 38 010 Срба, 1 999 Јевреја и 88 Хрвата.

У недјељу, 26. јуна, над јамама у Јадовну у 12.00 часова биће служен парастос жртвама овог логора и одржан скуп поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно и седам деценија од страдања.

Овом чину присуствоваће предсједник РС Милорад Додик и предсједници Србије Борис Тадић и Хрватске Иво Јосиповић.

На конференцији учествују домаћи и страни експерти за геноцид који ће говорити о злочинима који су током Другог свјетског рата почињени над Србима, Јеврејима и Ромима.

Међународна конференција, коју су помогли Влада РС, Академија наука и умјетности РС, град Бањалука и Министарство вјера Србије, биће затворена сутра.

 

Извор: РТВ БН