ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

ЊУЈОРК, 21. АПРИЛА /СРНА/ - У Саборној цркви Светог Саве у Њујорку, на Менхетну, служењем парастоса за новомученике јасеновачке, јадовничке и све друге пострадале у Другом свјетском рату почело је обиљежавање Дана сјећања на Јасеновац, које се ове године одржава уз благослов Светог архијерејског синода Српске православне цркве /СПЦ/. 

 

 

 

У Епархијском дому Саборне цркве Светог Саве синоћ је одржано предавање „Моје Јадовно“ на енглеском језику и отворена истоимена изложба, у присуству Његовог преосвештенства владике источноамеричког Митрофана, генералног конзула Србије у Њујорку Мирјане Живковић и предсједника Института за истраживање Јасеновца Барија Литучија.


"Предавању и отварању изложбе присуствовало је више десетина представника српске дијаспоре, али и чланова Јеврејске заједнице града Њујорка, који знају доста о Јасеновцу, али о Јадовном највећи број њих није никада чуо“, изјавио је Срни предсједник и оснивач Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић.

 

 

 

Басташић је на предавању говорио о претечи Јасеновца - комплексу логора Госпић - Јадовно - Паг, који је почео да ради по законима Независне Државе Хрватске /НДХ/ већ 11. априла 1941. године.

 

"Било је ријечи не само о Јасеновцу и Јадовну, него и о многим другим стратиштима у НДХ, о страдању на Гаравицама код Бихаћа, у Ливањском и Гламочком пољу, у пребиловачким јамама и у Подрињу. Говорио сам и стратиштима на подручју данашње Хрватске, у глинској цркви, у садиловачкој цркви, на Пагу, у Грубишном Пољу, али и у Срему који је био дио НДХ“, рекао је Басташић. 

 

 

Дан сјећања на Јасеновац и изложба  Моје Јадовно у Њујорку -  Dan sjećanja na Jasenovac i izložba  Moje Jadovno u NjujorkuДан сјећања на Јасеновац и изложба  Моје Јадовно у Њујорку -  Dan sjećanja na Jasenovac i izložba  Moje Jadovno u NjujorkuДан сјећања на Јасеновац и изложба  Моје Јадовно у Њујорку -  Dan sjećanja na Jasenovac i izložba  Moje Jadovno u NjujorkuДан сјећања на Јасеновац и изложба  Моје Јадовно у Њујорку -  Dan sjećanja na Jasenovac i izložba  Moje Jadovno u Njujorku

 

Други дио манифестације Дан сјећања на Јасеновац биће одржан у Меморијалном парку холокауста и геноцида у Бруклину, који постоји од 1985. године, а гдје се од 2005. налази и споменик јасеновачким жртвама. 

 

"То је једини споменик јасеновачким жртвама ван граница бивше Југославије. Осим споменика `Јасеновачки цвијет` на подручју Хрватске и споменика јасеновачким жртвама испред Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци, ово је трећи споменик страдалима у логору Јасеновац“, додао је Басташић.

 

Предсједник Института за истраживање Јасеновца Бари Литучи покренуо је иницијативу да се поред споменика јасеновачким жртвама у Бруклину подигне и споменик јадовничким жртвама.

 

"Надамо се, а то и наши домаћини очекују, да ће до 24. јуна сљедеће године, када ћемо обиљежити Дан сјећања на Јадовно, споменик бити подигнут и да ће бити овдје у Њујорку откривен тога дана када буде комеморација на Велебиту“, истакао је Басташић.

 

Извор: срна

 

Везане вјести : 

Моје Јадовно у Њујорку

Hram srpske kulture